Debat

V skylder et klart svar om regionernes fremtid

DEBAT: Kommunalordfører Simon Kollerup (S) og gruppeformand i Danske Regioner Ulla Astman (S) mener, at Venstre i dag skylder et klart svar til regionerne og deres borgere på, om de stadig ønsker at slagte en succes. Socialdemokraterne ønsker at beholde og styrke regionerne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi håber, at Venstre som landets andet store regionsparti vil komme ned af hængekøjen og indgå i et konstruktivt samarbejde og være med til at se på, hvordan vi styrker regionernes allerede gode arbejde.

Simon Kollerup (S)
MF, Kommunalordfører

Af Simon Kollerup (S) og Ulla Asman (S)
MF, Socialdemokratisk kommunalordfører, Socialdemokratisk gruppeformand i Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Nordjylland.

I denne uge afholder Danske Regioner den første store generalforsamling for regionerne siden folketingsvalget sidste år. Gang på gang har regionerne vist, at de er opgaven voksen, men alligevel finder generalforsamlingen sted i skyggen af den økse, som Venstre hævede over regionerne inden valget.

Vi mener, at Venstre i dag skylder et klart svar til regionerne og deres borgere på, om de stadig ønsker at slagte en succes?

Demokratisk problem at nedlægge regionerne
Før valget fremlagde Venstre en plan for at nedlægge regionerne pr. 1. januar 2013. Hensigten var at erstatte folkevalgte politikere og åbne beslutningsprocesser med erhvervsmænd og lukkede bestyrelseslokaler. Det ser vi i Socialdemokratiet som et alvorligt demokratisk problem, da vi risikerer et sundhedsvæsen, som borgerne ikke har mulighed for at kontrollere.

Flere opgaver til regionerne
I modsætning til Venstre, så ønskede Socialdemokraterne både før og efter valget at beholde og styrke regionerne. Regionerne skal ikke til at opkræve skatter, men vi skal se, om regionerne med fordel kan varetage flere eller andre opgaver end i dag. Dér, hvor det giver faglig, fornuftig mening, mener vi, at det kan være en klog beslutning at lægge flere eller andre opgaver over i regionerne. Det afgørende er for os, hvad evalueringen af kommunalreformen kommer frem til.

S kræver konstruktivt samarbejde
Vi håber, at Venstre som landets andet store regionsparti vil komme ned af hængekøjen og indgå i et konstruktivt samarbejde og være med til at se på, hvordan vi styrker regionernes allerede gode arbejde. Det skylder vi som ansvarlige partier borgerne.

Det kræver dog først og fremmest, at Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og co. svarer på, om de fortsat vil skabe usikkerhed for de mange tusinder, der blandt andet er ansat i sundhedsvæsenet, ved at kræve regionerne nedlagt?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00