Debat

V til Hæstorp: Stop ordlegeriet for større administration

DEBAT: Sophie Hæstorp Andersen (S) leverer et langt forsvarsskrift for en stor administration i Region Hovedstaden, men man kan ikke ordlege sig ud af, at en krone brugt på administration er en krone mindre til den nære behandling af patienterne, skriver Martin Geertsen (V).

Det er helt afgørende, at vi kan konstant tager pulsen på sundhedsvæsenet og
om nødvendigt prioriterer mellem administration og behandling, skriver Martin Geertsen (V).
Det er helt afgørende, at vi kan konstant tager pulsen på sundhedsvæsenet og om nødvendigt prioriterer mellem administration og behandling, skriver Martin Geertsen (V).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Geertsen (V)
Medlem af Regionsrådet og Folketinget

I et interview til Altinget går den socialdemokratiske formand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, til kamp mod skellet mellem kolde og varme hænder i sundhedsvæsnet.

Hæstorp forsvarer sundhedsvæsenets 'kolde hænder' og mener, at sondringen tegner et kunstigt billede af, at der er nogle medarbejdere, der laver noget af værdi, mens andre helt kan undværes.

Det billede støder jeg bestemt ikke på i mit arbejde i Region Hovedstaden og ej heller i min kontakt med medarbejdere i Region Hovedstaden – kolde såvel som varme hænder.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Stigende behov for varme hænder
Det er vigtigt, at kolde og varme hænder møder den dybeste respekt både på og uden for arbejdspladsen. For de leverer alle et fantastisk arbejde. Men det er samtidig helt afgørende, at vi kan konstant tager pulsen på sundhedsvæsenet og om nødvendigt prioriterer mellem administration og behandling.

Der er nemlig et stigende behov for varme hænder i vores sundhedsvæsen. For blot at nævne nogle enkelte eksempler på dette behov, så står vi over for en voksende aldrende befolkning, stadige udfordringer i psykiatrien samt et sundhedspersonale, som hverken kan eller bør løbe hurtigere.

Jeg håber ikke, at Sophie Hæstorp Andersen vil proppe Region Hovedstadens andel af denne milliard ind i endnu mere administration.

Martin Geertsen (V)
Medlem af Regionsrådet og Folketinget

Omvendt har de administrative udgifter i Hæstorps Region Hovedstaden været stigende i de senere år. Fra et niveau på godt to milliarder kroner i 2013 til godt tre milliarder kroner i 2017.

Noget af denne stigning kan sikkert forklares. Men det er da en markant stigning, som efter min opfattelse burde kalde på noget politisk eftertanke og efterfølgende handling.

Flertal foretrækker status quo
Jeg foreslog i forbindelse med valget til regionsrådet i efteråret 2017, at vi i fire år hvert år skulle trimme regionens administration med to procent – svarende til cirka 60 millioner kroner årligt – og i stedet overføre de penge til behandling.

Denne omprioritering fra varme til kolde hænder ville næppe have efterladt administrationen i Region Hovedstaden i desperat åndenød. Til gengæld ville vi inden næste valg til regionsrådet i 2021 have overført cirka 240 millioner kroner til ansættelse af flere sygeplejersker, bedre forhold i psykiatrien, mere og bedre medicin og lignende.

Desværre var og er et flertal i regionsrådet i Hovedstaden ikke med på denne omprioriteringsplan og foretrækker status quo.

En krone mindre til behandling
Selv om Hæstorp leverer et fyndigt og langt forsvarsskrift for en stor administration i Region Hovedstaden, så kan man simpelthen ikke ordlege sig ud af, at en krone brugt på administration er en krone mindre til den nære behandling af patienterne.

Blå regeringer har igennem de seneste mange år prioriteret midler til det danske sundhedsvæsen. Senest i forbindelse med økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner, som løfter sundhedsvæsenet med yderligere en milliard kroner.

Jeg håber ikke, at Sophie Hæstorp Andersen vil proppe Region Hovedstadens andel af denne milliard ind i endnu mere administration.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00