Debat

V om alkoholpolitik: Lad os håndhæve de gældende aldersgrænser frem for at sætte dem op

DEBAT: Hvis regeringen vil udarbejde en national alkoholpolitik og se på tilgængelighed, priser og aldersgrænser, vil Venstre indgå i en dialog om det, skriver sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Håndhævelsen af gældende aldersgrænser for køb af alkohol er et godt sted at sætte ind. Og der skal vi sætte ind, skriver sundhedsordfører Martin Geertsen (V).
Håndhævelsen af gældende aldersgrænser for køb af alkohol er et godt sted at sætte ind. Og der skal vi sætte ind, skriver sundhedsordfører Martin Geertsen (V).Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Geertsen (V)
Sundhedsordfører

Selv om vi det seneste årti har haft et faldende gennemsnitligt forbrug af alkohol, har hver femte dansker stadig et sundhedsskadeligt forbrug.

Samtidig "forsvarer" vores unge desværre den kedelige titel som europamestre i druk igen og igen.

Begge dele mener jeg, at vi skal tage meget alvorligt. Mit fokus som sundhedsordfører for Venstre er i første omgang på de unges alkoholkultur.

Nøglen til den mest virkningsfulde vej til en bedre alkoholkultur blandt vores unge ligger i at bringe debatten om vores alkoholkultur frem i lyset – her i prioriteret rækkefølge: Fra forældres, skolers og myndigheders side.

Martin Geertsen (V)
Sundhedsordfører

En ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at danske børn og unge starter senere og generelt drikker mindre alkohol, hvis man sammenligner med danske børn og unge for 20 år siden. Og det er jo en glædelig udvikling.

Men graver man et spadestik dybere, ser man også, at vores danske unge stadig har det højeste forbrug i Europa, når man måler på fuldskab og mængden af alkohol. Det er trist og vidner om, at der stadig er en til tider usund alkoholkultur blandt de unge.

Højere aldersgrænse er ikke løsningen
Nogle af Folketingets partier erklærer sig nu klar til at kigge på aldersgrænserne for køb af alkohol.

Og jeg vil meget gerne indgå i en konstruktiv dialog om, hvordan vi sikrer, at den unge generation får et sundere forhold til alkohol. Men jeg mener ikke, at en forhøjelse af aldersgrænsen er løsningen.

Da jeg selv var ung, var der godt gang i storebror-køber-til-lillebror-bølgen. Og jeg går ud fra, at den bølge stadig kører i bedste velgående blandt nutidens unge.

De fleste unge er kreative nok til at skaffe sig den alkohol, som de skulle ønske at indtage – uanset hvilke aldersgrænser de voksne prøver at gennemtrumfe.

Samtidig kan vi desværre se, at der stadig er problemer med, at nogle forhandlere ikke er gode nok til at bede om ID, og det skal selvfølgelig blive bedre.

Håndhævelsen af de gældende aldersgrænser er et godt sted at sætte ind. Og der skal vi sætte ind.

Læs også

Oplysning og klare rammer er vejen frem
Rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse konstaterer, at forældrenes holdninger til børns alkoholforbrug har afgørende betydning for, hvornår børn og unge begynder at drikke, og hvor meget de drikker.

Derfor er jeg også overbevist om, at nøglen til den mest virkningsfulde vej til en bedre alkoholkultur blandt vores unge ligger i at bringe debatten om vores alkoholkultur frem i lyset – her i prioriteret rækkefølge: Fra forældres, skolers og myndigheders side.

Hvis regeringen imidlertid skulle beslutte sig for at udarbejde en national alkoholpolitik, kigge nærmere på tilgængelighed, priser og/eller aldersgrænser, vil jeg gladeligt og konstruktivt indgå i en dialog om det.

I mellemtiden håber jeg dog inderligt, at skoler og ikke mindst forældre vil være med til at oplyse, bryde tabuer og sætte ansvarlige rammer for vores unges alkoholvaner.

Dokumentation

Temadebat: Skal alkohol tilbage på den sundhedspolitiske agenda?

De seneste år har alkohol fyldt ganske lidt på den sundhedspolitiske dagsorden, mens kampen mod rygning er løbet med opmærksomheden.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give bud på, hvordan vi kan mindske sundhedsskaderne af et højt alkoholforbrug, hvorfor alkohol fylder lidt i forebyggelsesdebatten, og hvordan vi sikrer den bedste kvalitet i alkoholbehandlingen.

Her er aktørerne:
  • Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen 
  • Anette Søgaard Nielsen, projektdirektør, Enheden for Klinisk Alkoholforskning, Syddansk Universitet
  • Gro Askgaard, postdoc og læge, Sjællands Universitetshospital, Køge
  • Jakob Demant, lektor, Sociologisk Institut, Københavns Universitet
  • Jette Skive (DF), formand, KL's sundheds- og ældreudvalg, og rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune
  • Karin Friis Bach (R), formand, Danske Regioners Sundhedsudvalg, og regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden
  • Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører
  • Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører
  • Martin Geertsen (V), sundhedsordfører
  • Mette Lolk Hanak, afdelingschef for Forebyggelse & Oplysning, Kræftens Bekæmpelse
  • Mikael Jakshøj, direktør, Novavi
  • Niels Hald, direktør, Bryggeriforeningen
  • Per Larsen (K), sundhedsordfører
  • Peter Konow, direktør, Alkohol & Samfund
  • Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører
  • Ulrik Becker, professor, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00