Venstre til Socialdemokratiet: Hvilke patienter vil I nedprioritere?

I et interview med Altinget forklarer Flemming Møller Mortensen (S), at S vil flytte penge fra behandling til forebyggelse. Men han glemmer at forklare, hvilke patientgrupper der i fremtiden skal modtage ringere behandling, skriver Jane Heitmann (V).

Af Jane Heitmann (V)
Sundheds- og ældreordfører

Socialdemokraterne mener i et interview med Altinget, at ”vi skal flytte penge fra behandling til forebyggelse”. Og sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen taler i samme moment for at mindske ulighed i sundhed.

Jeg deler på alle måder det udgangspunkt, at vores sundhedsvæsen er et fælles gode og at vi har en forpligtelse til at bekæmpe ulighed i sundhed.

Det har høj prioritet for os i Venstre. Det skal hverken være postnummeret eller pengepungen, der afgør den enkeltes sundhed.

Hvor skal der spares?
Interviewet med Flemming Møller Mortensen efterlader læseren med et stort ubesvaret spørgsmål:

Hvilke patientgrupper skal egentlig modtage ringere behandling, hvis Socialdemokratiet får magt som de har agt og flytter midler fra behandling til forebyggelse?

Sidst, Socialdemokratiet sad på sundhedsministerposten, havde man en spøjs indgangsvinkel til netop prioritering af forebyggelsesmidlerne.

Lad mig komme med et eksempel: Tidligere sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ønskede et obligatorisk helbredstjek af mænd. Det er umiddelbart et sympatisk forslag.

Men hvis man spørger sundhedsprofessionelle om effekten af et obligatorisk helbredstjek af danske mænd, ja – så er svaret, at det er ”penge ud ad vinduet”, da man kommer til at bruge penge på undersøgelser af mænd, som ikke har et reelt behov.

Behandlingen skal stadig styrkes
At socialdemokraterne nu gentager ønsket om et sundhedstjek, er helt uforståeligt.

Vi har i Venstre en ambition om, at vi skal have mest sundhed for pengene og ikke kaste gode penge efter nyttesløse indsatser.

Siden regeringsskiftet har vi løftet sundhedsvæsenet med mere end fire milliarder kroner.

Det er et markant løft, hvor blandt andet kræftindsatsen er styrket, vi har lavet en handlingsplan for ældre medicinske patienter, og de danske fødeafdelinger har fået tilført ressourcer – for nu blot at nævne et par eksempler.

Vi vil blive ved med at styrke behandlingen. Det tør jeg godt slå fast.

Afslutningsvis vil jeg gerne rose Altingets journalistiske serie #Hvad-vil-S?. Jeg tror, at vi er mange, der er nysgerrige og gerne vil høre mere om, hvordan Socialdemokratiet vil drive danskernes sundhedsvæsen.

Nu ved vi, at forebyggelse skal prioriteres over behandling. Men som læser mangler jeg stadig svar på, hvilke behandlinger Socialdemokratiet så vil nedprioritere?

Forrige artikel Lægemiddelproducent: Life science kræver risikovillig kapital Lægemiddelproducent: Life science kræver risikovillig kapital Næste artikel Overlæge: Måske skal lægerne også til at gå med kamera? Overlæge: Måske skal lægerne også til at gå med kamera?
 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Du kan bedre fru Heitmann, vis det dog!

  Jane Heitmanner er næppe så dum som hun her lyder. I mere end 50 år har man lukket afdelinger skønt der er et skrigende behov for behandling af de medicinske sygdomme. Overbelægning har været konsekvensen hver gang politikerne kommer med noget vås om sygehusvæsenet.

  Heller ikke fru Heitmann kan formodentlig overhøre sundhedspersonalets skrig for alle tåbelighederne med personalenedskæringer og tåbelige og utilstrækkelige tekniske tiltag. Vi har alle hørt om Rigshospitalets trængsler og Holbæk sygehus er i en katastrofal situation.

  Der er ingen grund til at spørge andre om hvem der skal nedprioriteres. Den slags er tåbesnak. I har jo selv prioriteret i 50 år, de medicinske patienter, læs vore forældre, dem over 60 år som er de sygehusvæsenets virkelige kunder, er nedprioriteret for populære folkesygdomme som kan give overskrifter.

  Overbelægningen og lukning af de medicinske afdelinger hver eneste sommer er en skændsel. Lukningerne sker altid på de afdelinger som ligger ud til gården. Ud til gaden lukkes ingen afdelinger. Det er måske det lille men gamle blufnummer fru Heitmann har ladet sig vildlede af.