Debat

Venstre til Socialdemokratiet: Hvilke patienter vil I nedprioritere?

I et interview med Altinget forklarer Flemming Møller Mortensen (S), at S vil flytte penge fra behandling til forebyggelse. Men han glemmer at forklare, hvilke patientgrupper der i fremtiden skal modtage ringere behandling, skriver Jane Heitmann (V).

Socialdemokratiet vil bruge flere penge på forebyggelse og færre på behandling. I Venstre er vi uenige og mener derimod, at det er nødvendigt at blive ved med at styrke behandlingen. 
Socialdemokratiet vil bruge flere penge på forebyggelse og færre på behandling. I Venstre er vi uenige og mener derimod, at det er nødvendigt at blive ved med at styrke behandlingen. Foto: /ritzau/Linda Kastrup
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jane Heitmann (V)
Sundheds- og ældreordfører

Socialdemokraterne mener i et interview med Altinget, at ”vi skal flytte penge fra behandling til forebyggelse”. Og sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen taler i samme moment for at mindske ulighed i sundhed.

Jeg deler på alle måder det udgangspunkt, at vores sundhedsvæsen er et fælles gode og at vi har en forpligtelse til at bekæmpe ulighed i sundhed.

Det har høj prioritet for os i Venstre. Det skal hverken være postnummeret eller pengepungen, der afgør den enkeltes sundhed.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hvor skal der spares?
Interviewet med Flemming Møller Mortensen efterlader læseren med et stort ubesvaret spørgsmål:

Hvilke patientgrupper skal egentlig modtage ringere behandling, hvis Socialdemokratiet får magt som de har agt og flytter midler fra behandling til forebyggelse?

Hvilke patientgrupper skal egentlig modtage ringere behandling, hvis Socialdemokratiet får magt som de har agt og flytter midler fra behandling til forebyggelse?

Jane Heitmann (V)
Sundheds- og ældreordfører

Sidst, Socialdemokratiet sad på sundhedsministerposten, havde man en spøjs indgangsvinkel til netop prioritering af forebyggelsesmidlerne.

Lad mig komme med et eksempel: Tidligere sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ønskede et obligatorisk helbredstjek af mænd. Det er umiddelbart et sympatisk forslag.

Men hvis man spørger sundhedsprofessionelle om effekten af et obligatorisk helbredstjek af danske mænd, ja – så er svaret, at det er ”penge ud ad vinduet”, da man kommer til at bruge penge på undersøgelser af mænd, som ikke har et reelt behov.

Behandlingen skal stadig styrkes
At socialdemokraterne nu gentager ønsket om et sundhedstjek, er helt uforståeligt.

Vi har i Venstre en ambition om, at vi skal have mest sundhed for pengene og ikke kaste gode penge efter nyttesløse indsatser.

Siden regeringsskiftet har vi løftet sundhedsvæsenet med mere end fire milliarder kroner.

Det er et markant løft, hvor blandt andet kræftindsatsen er styrket, vi har lavet en handlingsplan for ældre medicinske patienter, og de danske fødeafdelinger har fået tilført ressourcer – for nu blot at nævne et par eksempler.

Vi vil blive ved med at styrke behandlingen. Det tør jeg godt slå fast.

Afslutningsvis vil jeg gerne rose Altingets journalistiske serie #Hvad-vil-S?. Jeg tror, at vi er mange, der er nysgerrige og gerne vil høre mere om, hvordan Socialdemokratiet vil drive danskernes sundhedsvæsen.

Nu ved vi, at forebyggelse skal prioriteres over behandling. Men som læser mangler jeg stadig svar på, hvilke behandlinger Socialdemokratiet så vil nedprioritere?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00