Debat

Virksomheder skal rekruttere flere psykisk sårbare

DEBAT: Det er kritisk, at kun en ud af 10 virksomheder tager initiativer til at skabe jobmuligheder for jobsøgende med en psykisk sygdom, skriver Thit Aaris-Høeg, afdelingschef i Psykiatrifondens beskæftigelsesafdeling.
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er afgørende, at danske virksomheder skal have bedre rådgivning og flere økonomiske incitamenter til at ansætte jobsøgere med psykisk sygdom.

Thit Aaris-Høeg
Afdelingschef i Psykiatrifondens beskæftigelsesafdeling

Thit Aaris-Høeg
Afdelingschef i Psykiatrifondens beskæftigelsesafdeling

 

Flertallet af danske virksomheder har i dag indsatser over for psykisk sårbare medarbejdere. Arbejdet er dog primært rettet mod eksisterende medarbejder, og færre end 10 % af virksomhederne arbejder aktivt med at skabe jobåbninger – f.eks. fleksjob –  for jobsøgende med en psykisk sygdom. Det viser en rundspørge blandt danske personalechefer, Psykiatrifonden har lavet.

 

Rundspørgen viser stor velvillighed blandt de danske virksomheder til at gøre en indsats over for psykisk syge medarbejdere, men tydeliggør også den udfordring, samfundet står overfor, når de vedtagne reformer af førtidspension og flexjob nu skal føres ud i livet.

 

Rundspørgen viser, at 56 procent af virksomhederne har mennesker med psykisk sygdom i deres medarbejderstab. Mange har tiltag, der sigter på at fastholde psykisk sårbare medarbejdere (64 procent) samt på forebyggelse (47 procent).

 

Det er derimod kun en ud af 10 virksomheder, der tager initiativer til at skabe jobmuligheder for jobsøgende med en psykisk sygdom. Hver fjerde virksomhed har ingen tiltag på området, hverken i forhold til eksisterende medarbejdere eller jobsøgende.

 

Skab jobmuligheder 

Det er opløftende, at mange virksomheder har fokus på forebyggelse og fastholdelse i forhold til eksisterende medarbejdere. Men hvis de vedtagne reformer af bl.a. førtidspensionen skal stille mennesker med psykisk sygdom bedre og ikke dårligere, er det dog afgørende, at flere virksomheder tilskyndes til også at skabe jobmuligheder for jobsøgere med psykisk sygdom og nedsat arbejdsevne.

 

Det er afgørende, at danske virksomheder skal have bedre rådgivning og flere økonomiske incitamenter til at ansætte jobsøgere med psykisk sygdom. Vi ved fra undersøgelser, at nogle af barriererne for at ansætte mennesker med psykisk sygdom er, at man frygter for kvaliteten i arbejdet og for medarbejdernes reaktion og evne til at håndtere kolleger med psykisk sårbarhed. Vil de føle sig trygge ved sådan en kollega? Og vil det betyde mer-arbejde for kollegerne?

 

Gratis rådgivning 

Psykiatrifonden har derfor – med støtte fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering – etableret en gratis rådgivning til alle virksomheder i forhold til spørgsmål eller måske bekymringer forud for en fleksjobansættelse eller i forbindelse med en fleksjobber, der allerede er på arbejdspladsen.


Vi har i næsten 10 år arbejdet med at etablere kontakt til arbejdsmarkedet for mennesker med psykisk sygdom og vi ved, der kan opnås gode resultater, hvis arbejdet foregår personligt, målrettet og varetages af erfarne, kompetente fagpersoner. Og stiller man den nødvendige støtte og rådgivning til rådighed, er det vores erfaring, at stort set alle virksomheder er åbne og interesserede i at påtage sig et socialt ansvar.

 

 

Dokumentation

Fakta om undersøgelsen:

 

Tallene er baseret på en elektronisk survey, 112 personalechefer i nogle af Danmarks største virksomheder har deltaget i (2013).

 

De primære barrierer for at skabe jobs til jobsøgere med psykisk sygdom – ifølge virksomhederne:

 

Bekymring for om en ansat med en psykisk sygdom er stabil nok til at leve op til sine arbejdsmæssige forpligtelser (67 rocent). Virksomheden har ikke opgaver, som egner sig til at blive løst af medarbejdere med nedsat arbejdsevne og – måske – få ugentlige arbejdstimer (50 procent). Man ønsker at koncentrere indsatsen om forebyggelses- og fastholdelsesinitiativer omkring eksisterende medarbejdere (44 procent). Virksomheden mangler viden om håndtering af medarbejdere med psykisk sygdom (35 procent). Manglende ressourcer til at etablere en evt. mentorordning (35 procent). Økonomisk krise (35 procent). Negative erfaringer med tidligere fleksjobansættelser (fem procent).

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00