Om  
Anders Legarth Schmidt
Tine Gøtzsche
Tine Johansen

Politiken-journalist vinder årets Cavlingpris

Politiken-journalist Anders Legarth Schmidt vinder årets Cavlingpris for sine fortællinger fra børne- og ungdomspsykiatrisk center i Glostrup.

Rasmus Nielsen

I serien ”Forbandet ungdom” fortæller han i ord og billeder om hverdagen for både de indlagte og de ansatte på et psykiatrisk center for unge på Vestegnen, hvor pressen meget sjældent får adgang.

Læserne får et indblik i, hvordan hverdagen ser ud for et ungt menneske med psykiske lidelser, der ikke kan tage vare på sig selv.

Komiteens formand, journalist og fhv. DR-vært Tine Gøtzsche begrundede på online-uddelingen i dag valget af Anders Legarth Schmidt som årets Cavlingvinder:

”Ingen, der læser de otte kapitler i din serie ”Forbandet Ungdom” kan være i tvivl om, at du vil noget med din journalistik. Du vil vise os noget, du vil nå os, du vil gribe os om hjertet. Og det gør du. I en tid med ufatteligt mange teknologiske muligheder griber du journalistens enkleste redskaber: blok og pen, kamera – og et åbent, nysgerrigt sind.

Du går nænsomt til værks. Du lytter, giver dig tid, trækker dig, når det er nødvendigt. Du bruger dig selv og hele dit væsen til at forløse fortællingerne fra unge mennesker, der har det mere end almindeligt svært. Tunge, psykiatriske diagnoser, selvmordsfare, indespærring – og risikoen for tvang konstant til stede. Og du formår på enestående vis at vinde tillid: fra de unge, fra personalet, fra systemet der ofte føler sig anklaget - og i sidste ende fra alle os, der læser med.”

En glad og rørt Anders Legarth Schmidt takkede Cavlingkomiteen, sin arbejdsplads Politiken og ikke mindst de medvirkende unge:

”Det vigtigste for mig er at sige tak til dem, der har medvirket i min serie, og som har udvist tid, lyst og mod – især mod – til at fortælle mig om deres liv og tanker. Jeg håber, at serien også kan inspirere til, at man godt kan få det bedre, selvom man har det svært.”

48 forslag, tre nominerede
Blandt 48 forslag - heraf to fra Altinget - blev tre forud nomineret til prisen. De to øvrige blev nomineret med følgende begrundelser:

Kim Maintz, Sara Munck Aabenhus og Michael Bech nomineres for dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”, vist på TV 2. Dokumentaren viser hvordan ældre demente medborgere bliver udsat for nedværdigende behandling, når døren er lukket, men også hvor lidt der skal til for at behandle dem med respekt og værdighed.

Lars Halskov, Mikala Krogh og Nikolaj Scherfig nomineres for dokumentaren om “Scandinavian Star”. Over seks afsnit endevender de sagen, interviewer de overlevende ofre og gør det klart, hvorfor det fortsat er vigtigt at spørge, hvordan kunne det kunne gå til, at 159 mennesker skulle omkomme under skibsbranden for 30 år siden.

Globale angreb på fri presse
Det er Dansk Journalistforbund, der står bag Cavlingprisen. Formanden Tine Johansen sagde i sin tale bl.a.:

"Overalt i verden sker der alvorlige overgreb på den frie presse. I 2020 har Corona i mange lande været brugt som begrundelse for at undertrykke mediearbejdere og udelukke de kritiske medier.

Lige nu – i disse dage og timer – oplever vi, hvordan pressen dæmoniseres, intimideres og angribes i USA. En nation, vi i generationer har haft som demokratisk forbillede. Præsidenten har selv opildnet til de voldsomme angreb på pressen, som er vores andres øjne og ører midt i en historisk begivenhed. Når den frie presse angribes, er det et angreb på demokratiet.

Så meget desto mere er der brug for, at vi i Danmark står fast på de værdier, som vores samfund bygger på - samtalen, ytringsfriheden og åbenheden," sagde hun.

Desuden talte - traditionen tro - pressens minister i skikkelse af statsminister Mette Frederiksen (S).

"Jeg er på lange stræk tilhænger af en meget direkte og ærlig, demokratisk dialog. Et samfund, der ikke evner at tale om tingene som de er, risikerer, at uløste problemer forbliver uløste. Ikke desto mindre så er jeg dybt bekymret over niveauet -  ikke mindst på de sociale medier. Sproget er blevet hårdt, jeg synes også for hårdt", sagde hun.

Om Cavlingprisen
Cavlingprisen gives til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forgangne år.

Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Legarth Schmidt

Journalist, Politiken, foredragsholder

Tine Gøtzsche

Ordstyrer, moderator.dk, tineg.com
journalist (DJH 1994), erhvervssproglig korrespondent (Handelshøjskolen 1989)

Tine Johansen

Formand, Dansk Journalistforbund
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00