Pendlerne er groet fast i bilsædets aftryk

RAPPORT: Ny undersøgelse konkluderer, at selvom den kollektive trafik bliver tilført adskillige milliarder, så sværger danske pendlere fortsat til bilen. Afgifter er acceptable udgifter, og bilkøer er til at leve med, mener pendlerne.
Torbjørn Næs Bertelsen

Med over to mio. biler i Danmark og de vaner, som knytter sig til bilen, er den så integreret for så mange, at det er naivt at tro, at de vil sætte sig over i busser og tog.

Henrik Harder
Trafikforsker, Aalborg Universitet

Ifølge en miniundersøgelse kommer det til at blive overordentligt svært at flytte pendlerne over i den kollektive trafik. Pendlerne er nemlig nemlig groet så meget fast i vaner og komfort, at de ikke er til at rokke ud af aftrykket i bilsædet.

Formålet med undersøgelsen er at undersøge, om regeringens investeringer i den kollektive trafik vil få den ønskede effekt. Konklusionen er, at politikerne lige så godt kan droppe at få markant flere til at tage bilen eller toget i stedet for at tage bilen.

Undersøgelsen er lavet på eget initiativ af det private analysefirma Ziirsen Research som en stikprøveundersøgelse gennemført blandt pendlere, der kører til København og omegn fra Ringsted og Roskilde. I første omgang har man gennemført 200 telefoninterviews med tilfældigt udvalgte bilpendlere i Københavnsområdet.

Af de 200 har man taget 10 repræsentativt udvalgte personer og interviewet dem ansigt til ansigt.

Det er holdningerne fra disse 10 personinterviews, som rapportens konklusioner gengiver.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00