SAS må vente på klimavenlige fly

NOTE: Boeing og Airbus indser nu, at udviklingen af deres klimavenlige fly kommer til at tage længere tid end forventet. Udmeldingen skuffer SAS.
SAS vil blandt andet udskifte sin store flåde af MD80-fly (billedet), og indsætte mere klimavenlige fly.
SAS vil blandt andet udskifte sin store flåde af MD80-fly (billedet), og indsætte mere klimavenlige fly.Foto: SAS
SAS har en målsætning om at reducere CO2-udslippet med 20 pct. i 2020. Men denne målsætning kan blive svær at realisere, hvis man skal dømme ud fra flyproducenternes seneste udmeldinger. Boeing og Airbus opfordrer til tålmodighed, da udviklingen af flyene tager længere tid end forventet. I yderste konsekvens kan de nye fly først leveres i 2020 i stedet for 2015.

Udviklingen tager tid 
"En afløser for Airbus A320 skal være en ægte fornyelse med massive forbedringer, der virkelig ændrer branchen. Vores mål er en reduktion i CO2-udledningen på 50 procent i forhold til de fly, vi producerer i dag. Det kræver banebrydende ny teknologi, der endnu ikke er klar," siger Silke Feldtmann, pressemedarbejder hos Airbus, til Berlingske og fortæller, at flyene forventes klar i slutningen af næste årti.

Hos Boeing er forventningen den samme. Flygiganten fra Seattle i USA menes nemlig også først at være klar med nye fly omkring 2018. Dette skuffer SAS, som havde set frem til at kunne udskifte sine klimatunge fly allerede i perioden 2012-2015.

SAS: Meget skuffende
"Det forsinker os, at Boeing og Airbus bliver forsinkede. Vi har i lighed med flere andre flyselskaber udtrykt os vældig kritisk om, at det går for langsomt med at udvikle de nye fly. Det betyder, at vi må genoverveje vores tidligere planer. Vi lægger pres på dem, for det er klart, at det er ærgerligt, når det får indflydelse på vores planer for udskiftning af fly," siger Niels Eirik Nertun, Miljødirektør hos SAS, til Berlingske og kalder de seneste udmeldinger "meget skuffende".

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00