Minister vil tillade miljøzoner i flere byer

LUFT: Miljøministeren vil give flere byer lov til at oprette miljøzoner, hvis de har problemer med partikel-forurening. Det kan være aktuelt for flere byer, mener ekspert.
Miljøministeren vil give flere byer lov til at oprette miljøzoner.
Miljøministeren vil give flere byer lov til at oprette miljøzoner.
Anders Jerking
Flere byer skal have lov at oprette miljøzoner, mener miljøminister Troels Lund Poulsen (V). Han vil fremsætte et lovforslag, der giver byer, som har problemer med luftforurening, mulighed for at indføre miljøzoner.

"Flere byer har ønsket denne mulighed, og det har vi lyttet til. Hvis de kan dokumentere, at de har et lokalt problem, så skal de have mulighed for at lave en lokal miljøzone," siger Troels Lund Poulsen.

Miljøzonerne stiller krav til, hvilke køretøjer der må køre ind i byerne, og er oprettet for at mindske partikelforureningen. I dag er der miljøzoner i København, på Frederiksberg og i Aalborg, mens Århus og Odense følger trop næste år. Ministerens forslag betyder, at flere byer fremover skal have mulighed for at oprette miljøzoner, hvis de kan dokumentere, at de har et problem med at overholde EU's grænseværdier for luft. Men der skal dokumentation på bordet, understreger ministeren.

"Det skal ikke være sådan, at enhver landsby kan oprette en miljøzone, for det har meget store samfundsøkonomiske konsekvenser at indføre miljøzoner. Det skal bruges der, hvor man har et akut problem, men langt de fleste steder er der ikke et akut problem," siger han.

Miljøministerens forslag glæder SF's miljøordfører, Ida Auken.
"Det er en rigtig god ide. Vi stillede i januar et forslag om, at alle byer med flere end 25.000 indbyggere skal have lov til at at etablere miljøzoner, så vi kan kun bakke op om forslaget," siger hun.

Flere byer har ønsket denne mulighed, og det har vi lyttet til. Hvis de kan dokumentere, at de har et lokalt problem, så skal de have mulighed for at lave en lokal miljøzone.

Troels Lund Poulsen (V)
Miljøminister

Tilfreds borgmester 
Randers er en af de byer, der har ønsket miljøzoner. I april skrev byens borgmester, Henning Jensen Nyhuus (S), til miljøministeren på vegne af borgmestrene fra Kolding, Vejle, Horsens, Silkeborg, Fredericia og Randers for at få lov til at oprette miljøzoner. Henning Jensen Nyhuus hilser derfor ministerens forslag velkomment.

"Miljøzoner står på vores ønskeseddel, men indtil nu har vi jo ikke kunne gøre noget. Nu vil vi se på, hvordan vi kan bruge det i Randers i forhold til busser og lastbiler i centrum af byen," siger han og understreger, at han ikke håber, at alt for mange krav vil bremse muligheden for at oprette miljøzoner.

"Hvis betingelserne er sådan, at vi bliver bundet på hænder og fødder, så er det ikke noget værd," siger han.

Flere byer 
På DMU registrer man partikelforureningen i landets fire største byer. I København, Odense og Aalborg har grænseværdierne været overskredet inden for de seneste år. Men seniorforsker Thomas Ellermann påpeger, at grænseværdierne også kan være overskredet i andre byer.

"Det har vi ikke undersøgt i detaljer, men potentielt set vil det kunne være tilfældet, for det handler om, hvordan trafikken er organiseret. Hvis der er snævre gader med mange biler og høje huse, så har man forhold, der kan medføre en for høj partikel-koncentration," siger han og understreger, at flere byer kunne have glæde af miljøzoner, selv om grænseværdierne ikke er overskredet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00