Debat

Vil vi have el-biler eller ej?

DEBAT: Skal overgangen til el-bilen lykkes, er det afgørende med en veludbygget infrastruktur. Politikerne skal sikre incitamenter til at købe el-biler, mener Better Place.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Moberg
Adm. direktør i Better Place Danmark

De fleste har efterhånden hørt og forstået, at elbilen er et nødvendigt tiltag for at kunne nå vores klimamål om reduktion af CO2, mere vedvarende energi og større energieffektivitet inden 2020. Men myriader af elbiler på de danske landeveje er ikke nok i sig selv. Metoden for opladning af bilerne bliver altafgørende for, om elbilen bliver en god løsning.

Helt central for succes er, at opladningen sker intelligent. Med intelligens menes her, at opladningen skal optimere samspillet mellem bil, ladestander og elnettet. Det er afgørende for at sikre, at der bliver anvendt den størst mulige andel af energi fra vedvarende energikilder, og for at det eksisterende elnet kan klare belastningen.

Hvis elbilerne skal blive danskernes fremtidige og foretrukne bilvalg, er det nødvendigt med en veludbygget infrastruktur. Det skal sikre den mobilitet og tilgængelighed, som bilejere ønsker.

Bilerne skal nok komme, hvis efterspørgslen er der, og så er vi igen tilbage ved den politiske vilje. Spørgsmålet er derfor - vil I have elbiler på de danske veje eller ej?

Jens Moberg
Better Place

Better Place planlægger at foretage en milliardinvestering i at bygge infrastruktur til elbiler i Danmark. En infrastruktur, der sikrer både mobilitet og intelligent samspil med energisektoren.

For at sikre opretholdelse og udbygning af intelligent infrastruktur er der behov for kritisk masse af elbiler på vejene inden for en kort årrække. Derfor bliver den kommende beskatningsmodel for biler helt altafgørende for, om elbiler bliver en del af fremtidens løsning.

Politikernes valg
I det hele taget mangler der langsigtede og kendte regulatoriske rammer på området. Disse skal på plads så hurtigt som muligt, da uvished og usikkerhed skaber tilbageholdenhed hos investorer, elbilproducenter og elbiloperatører. Der må og skal skabes et attraktivt miljø for erhvervslivet, hvis Danmark vil foran på området.

På grund af den høje produktionspris på elbiler og batterier i de første par år, er elbiler ikke konkurrencedygtige, hvis de ikke er afgiftsfritaget. Derfor er det i starten nødvendigt med regeringens aktive støtte i indfasningen af elbiler, indtil masseproduktion kan finde sted, og batterierne bliver billigere. Prisen på elbilen er helt afgørende for, om danskerne køber dem og dermed for udbredelsen.

Udbuddet af de rigtige elbiler bliver ligeledes afgørende. På den nyligt afholdte bilmesse i Frankfurt så vi, at det netop var de komfortable, luksuriøse og moderne elbiler, der var i fokus. Bilerne skal nok komme, hvis efterspørgslen er der, og så er vi igen tilbage ved den politiske vilje. Spørgsmålet er derfor - vil I have elbiler på de danske veje eller ej?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00