Danskerne får længere mellem hjem og arbejde

PENDLING: Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne har fået længere til arbejde. Det er til skade for miljøet, mener ekspert, da der samtidig kommer flere biler på vejene, da flere familier får bil nummer to.
Torbjørn Næs Bertelsen

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danske familier har fået længere fra hjem til arbejde. I gennemsnit havde en dansk families medlemmer med tilknytning til arbejdsmarkedet i 2006 24,4 km fra hjemmet til arbejdspladsen.

Det er en forøgelse på 5,6 procent eller 1,3 km siden 2002.

En ekspert i pendling og mobilitet, lektor Henrik Harder fra Aalborg Universitet, mener, at den øgede afstand mellem hjem og arbejdsplads er udtryk for, at danskerne har fået flere penge mellem hænderne. De har derfor råd til at bo længere væk fra arbejdspladsen, da de samtidig har købt bil nummer to.

"Man har gjort det billigt at køre privat, fordi man har vægtet den personlige mobilitet og den økonomiske vækst højt. Hensynet til virksomhedernes mulighed for at hente kvalificeret arbejdskraft har længe været en vigtigere prioritet end miljø og naturressourcer," forklarer Henrik Harder.

Han peger på det store og stigende CO2-udslip fra biltrafikken og problemerne med trængsel på vejene, som de flere og nu også længere kørende biler forårsager.

Højtuddannede særligt villige til at køre langt til arbejde
De enkelte familiers liv er blevet mere kompliceret over de senere år. Henrik Harder vurderer alligevel, at danskerne i dag er mere åbne for at tage et arbejde langt fra deres hjem.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00