Elbiler nærmer sig gennembrud

ELBILER: Løsningen på de tekniske og lavpraktiske problemer med elbilerne er lige om hjørnet. Men politikerne er afgørende for, om Danmark kommer til at tage de sidste skridt, lyder det fra branchen.
Bornholm bliver øen, hvor de første intelligente ladestandere for elbiler skal testes i virkeligheden som en del af Edison-projektet.
Bornholm bliver øen, hvor de første intelligente ladestandere for elbiler skal testes i virkeligheden som en del af Edison-projektet.Foto: www.colourbox.com

Det bliver nemt hønen og ægget. Folk køber ikke en elbil, for der er ingen steder, man kan lade den op, og der er ingen, der sætter ladestandere op, for der er ingen, der køber elbiler. Vi er simpelthen nødt til at investere i ladestandere, så vi kan få den infrastruktur op at stå.

Kim Behnke
Forskningschef for Energinet.dk
Fakta

Edison-projektet er dannet som et konsortium med deltagelse af IBM, Siemens, DONG Energy, Eurisco, DTU, Bornholms Østkraft og Dansk Energi.

De forskellige aktører forsker i overvågningen og styresystemet af de cirka 10 elbiler, der skal testes på Bornholm fra begyndelsen af 2011 og ind til udgangen af 2011. 

En anden vigtig del af Edison-projektet er testningen af intelligent lynopladning af batterier samt opladning via sms fra mobiltelefonen.

Edison-projektet er det hidtil største demonstrationsprojekt i Danmark.

Projektet finansieres af Energinet.dks forbrugerfinansierede energiforskningsprogram forskEL. 


Kilde: http://www.edison-net.dk/
En elbil i gadebilledet er et særsyn i dag, men branchens aktører arbejder intenst sammen for at finde løsninger, der kan bane vejen for endnu flere. Og teknisk set er der ikke langt igen. Det blev klart onsdag, da Risø DTU i Roskilde var vært for en demonstration af det såkaldte Edison-projekt, der forsker i intelligente løsninger på elbilernes praktiske problemer, særligt udfordringen med intelligent opladning. 

Men politikerne er afgørende for, at der for alvor kommer skred i salget af elbiler, lød det fra flere af dagens oplægsholdere. Det er især i forhold til infrastruktur, elafgifter og det langsigtede investeringsmiljø, at Christiansborg har en stor finger med i spillet.

"Resultaterne kommer ikke, før regeringen ændrer lovgivningen," fastslår Kim Behnke, forskningschef i energinet.dk.

Ingen elbiler uden ladestandere
Infrastruktur er helt afgørende, og det er her, der skal handles også fra politisk side, lyder det fra blandt andet Energinet.dk og Dansk Energi. Uden ladestandere rundt omkring i hele landet er der ingen, der begynder at investere i en elbil. Derfor er ladestandere en af de mest presserende udfordringer, som politikerne skal se på, mener Kim Behnke.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00