Debat

Carina Christensen: Vækst sker via Danmarks veje

DEBAT: Vækst afhænger i høj grad af de danske veje, og derfor bør der i høj grad investeres i god vejinfrastruktur, rastepladser og afkørsler, skriver Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carina Christensen
Administrerende direktør, ITD

Vores veje er livsnerven i samfundet. Det gælder for såvel pendlere, transportvirksomheder og dansk erhvervsliv, der dagligt lægger deres færden på de danske veje eller får transporteret deres varer. Det er i høj grad her, væksten i samfundet skal findes. Derfor er tilstanden på de godt 75.000 kilometer kommunale veje og små 4.000 kilometer statsveje, der findes landet over, en vigtig vækstfaktor.

Set isoleret med transportøjne, er vejinfrastrukturen ikke bare essentiel for dansk vækst, fordi Danmarks veje dagligt transporterer stadigt mere gods. De binder også Danmark sammen.

ITD’s medlemmer – den danske transport- og logistikbranche - er afhængig af et velfungerende vejnet for at kunne skabe vækst i deres virksomheder. En dugfrisk medlemsundersøgelse blandt ITD’s medlemmer understøtter dette billede. Således svarer 67 procent af de adspurgte, at en vigtig forudsætning for deres virksomheds vækst er en velfungerende vejinfrastruktur.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

God vejinfrastruktur skaber vækst
Derfor glæder vi os også over, at transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen netop har iværksat de indledende undersøgelser i forhold til forundersøgelser af en række vejprojekter, herunder Hærvejsmotorvejen og Københavns havnetunnel. Det er vigtige indsatsområder, som også vil bidrage til, at ITD’s medlemmer fremover kan servicere deres kunder bedst muligt.

Men vejinfrastrukturen er ikke kun vigtig for selve transporten. Vejinfrastrukturen er ofte også udslagsgivende i forhold til, hvor en virksomhed vælger at placere sig. Det handler nemlig ikke kun om at transportere godset fra A til B, men i lige så høj grad om at have de rette til- og frakørselsforhold for, at transportvirksomheden kan fungere og effektivisere sine transporter.

Hvis drift og vedligeholdelse af vejnettet ikke medtænkes i de statslige og de kommunale budgetter, så hæmmer det vækst- og udviklingsmulighederne

Carina Christensen
Administrerende direktør, ITD

Offentlige indsatser er vigtige
I forbifarten må vi derfor heller ikke glemme indsatsen for kommunale veje, tilkørselsramper, rastepladser og anden infrastruktur, som er vigtig for, at vi har et velfungerende vejnet.

Staten og kommunerne bør her leve op til deres ansvar i forhold til at investere i og udbedre vejnettet til fulde. Det handler om at skabe den nødvendige plads på rastepladserne, så transportbranchen trygt kan overholde deres køre- og hviletidsregler uden at forstyrre den øvrige trafik.

Eller det handler om at planlægge tilkørselsramper strategisk de steder, hvor der ligger vigtige industri- og produktionsvirksomheder. På den måde kan mine medlemmer aflevere og hente godset mest hensigtsmæssigt.

Derudover bør vi sikre, at afkørselsramper og rastepladser er tilpassede, så også modulvogntog kan bruge ramperne, og særtransporterne kan undgå at holde i tilkørslen til rastepladserne. 

Kommuner og staten skal holdes til ilden
Vi holder kommunerne og staten oppe på deres forpligtelse i at opretholde, fremtidssikre og udbygge vejnettet på hver deres områder og dermed sørge for, at vi har en vejinfrastruktur til rådighed, der understøtter vækst og velfærd lokalt landet over.

Hvis drift og vedligeholdelse af vejnettet ikke medtænkes i de statslige og de kommunale budgetter, så hæmmer det vækst- og udviklingsmulighederne for det lokale erhvervsliv og for Danmark som helhed.

For at dette ansvar kan løftes, kræver det politisk og økonomisk velvilje fra regeringens side. Derfor bør både kommuner og regering arbejde tæt sammen om, at de finansielle anlægslofter sættes, så der også fremover er fokus på nye investeringer og vedligehold i den statslige og kommunale vejinfrastruktur til gavn for erhvervslivet, og midlerne skal gerne øremærkes hertil.

Vejen til vækst går nemlig gennem fortsatte investeringer i vores fælles livsnerve – de danske veje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

0:000:00