Miljøminister i samråd om fosterskader fra bilos

FORSKNING: Danske forskere har vist, at luftforurening fra trafikken sandsynligvis er skyld i dna-skader hos fostre. SF kalder ministeren i samråd.
Anders Jerking
Hvis du er gravid og bor tæt på en befærdet vej, skulle du måske overveje at flytte. Det ville den danske forsker, Marie Pedersen, selv overveje, hvis hun stod i den situation. Som de første i verden, har hun med sine forskerkolleger bevist, at arveanlægget hos forstre påvirkes af den luftforurening, som moderen udsættes for under graviditeten.

"Meget tyder på, at kroniske sygdomme skyldes påvirkninger i fostertilstanden, og blandt andet derfor er det bekymrende, at vi finder de her dna-skader i nyfødte børn," siger Marie Pedersen til videnskab.dk.

Hun har netop afsluttet sin ph.d.-afhandling på Institut for Folkesundhedsvidenskabs Afdeling for Miljø og Sundhed og har forfattet den videnskabelige artikel om resultaterne, der er offentliggjort i online-versionen af det ansete tidsskrift Environmental Research.

Resultaterne får SF's miljøordfører, Ida Auken, til at kalde miljøministeren i samråd. "Forskernes resultater fortæller mig, at der skal gribes ind nu. De biler, der bliver solgt i dag uden partikelfiltre, kan vi have kørende på vejen de næste 15 år. Derfor kan vi ikke vente, til EU-reglerne gør det forbudt at købe dieselbiler uden filtre i 2015," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00