Minister: Virkeligheden overgår SF-drømme om en europæisk togfond

SVAR: SF vil arbejde for, at mindst halvdelen af EU’s transportinvesteringer målrettes togdrift og et tværeuropæisk jerbanenet. Men niveauet er allerede betydeligt højere ifølge transportminister Ole Birk Olesen.

EU har over de seneste syv år afsat over 120 milliarder kroner til tværeuropæiske jernbaner.
EU har over de seneste syv år afsat over 120 milliarder kroner til tværeuropæiske jernbaner.Foto: Michel Euler/AP/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

SF synes at have sparket en åben dør ind, da partiet i forbindelse med sit årsmøde sidst i marts præsenterede en plan for store europæiske investeringer i bæredygtig togtrafik.

En europæisk togfond skal ifølge partiet være med til at gøre tog til et alternativ til flytrafikken på tværs af EU. Konkret skal minimum 50 procent af EU's’ transportinvesteringer fremover gå til den europæiske togfond, lyder det i udspillet ’Med toget ud i Europa’.

Men det er i virkeligheden ikke særligt ambitiøst, hvis man ser på, hvor stor en andel af EU’s nuværende transportinvesteringer, der er målrettet togdrift. Det fremgår af et svar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Folketingets Transportudvalg.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00