Debat

Schmidt: Virkelighedens eksperter skal vise vejen til vækst og velfærd

DEBAT: Vedligehold og udbygning af infrastrukturen er afgørende for fremtidens vækst og velfærd. Men lige så vigtigt er det at lytte til erfaringerne fra de menige danskere og branchefolk, der hver dag bruger den, skriver transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt.

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt vil slå ørerne ud og lytte til borgernes trafikale erfaringer.
Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt vil slå ørerne ud og lytte til borgernes trafikale erfaringer.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Christian Schmidt (V)
Transport- og bygningsminister

Siden regeringen tiltrådte i sommer, har vi stillet os selv en vigtig opgave: Vi skal skabe grobund for flere arbejdspladser i Danmark.

For flere arbejdspladser skaber mere vækst og dermed mere velfærd. Det er der vist ikke nogen, der kan være uenige i.

For regeringen er det sådan, at vi forholder os til det kedelige faktum, at vi er nødt til at have penge, før vi kan bruge penge. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det ved vi godt ikke alle partier tager så højtideligt. Men det gør vi altså, selvom det betyder skrappe prioriteringer og svære beslutninger. 

Og netop derfor er skabelsen af private arbejdspladser faktisk punkt ét i regeringsgrundlaget. 

Jeg er optaget af at få klar besked om hverdagen fra de mennesker, der rent faktisk befinder sig ude i virkeligheden. De er eksperterne, for de oplever, hvordan de love, vi vedtager i Folketinget, egentlig virker. 

Hans Christian Schmidt (V)
Transport- og bygningsminister

Fordi vi tror på, at det er den vigtigste faktor for at skabe vækst og velfærd.

Men hvad har det dog med transportpolitik at gøre? 

Nærmest alt, fristes jeg til at sige. 

Handler om mere end kollektiv trafik
En af forudsætningerne for, at vi kan få flere private arbejdspladser i hele landet, er at danskerne har mulighed for at komme til og fra deres arbejdspladser. Også selvom de ikke lige bor klos op af dem. 

Herudover skal de danske virksomheder kunne modtage varer - og selvfølgelig transportere varer effektivt til deres kunder. Uanset om de kunder så er i Danmark eller i udlandet. 

Det er helt basalt, og derfor er en velfungerende infrastruktur vigtig!

Den kollektive trafik skal selvfølgelig fungere godt. Og det har der i de seneste mange år også været politisk fokus på. 

Men 80 procent af persontransporten i Danmark foregår faktisk på vejene. I regeringen mener vi derfor også, at det er på høje tid, at vi får vejene med. 

De lastbiler, virksomhederne laster deres varer på, skal nemt og bekvemt kunne komme rundt. For hverken virksomhederne eller de private pendlere skal bruge for lang tid på at holde i kø.

Og også vores havne skal være effektive og konkurrencedygtige.

Barske realiteter og benhårde prioriteringer
Hver eneste dag bliver jeg kontaktet af borgere, virksomheder og politikere fra hele landet, der skriver til mig med deres idéer til, hvor vi bør renovere eller bygge nye veje, broer, afkørsler og så videre.  

Jeg har holdt møder med borgmestre fra mange egne af landet, der alle som en arbejder for lige præcis opfyldelsen af deres ønsker. Og sådan skal det være. 

Som bekendt blev vi i regeringen mødt af den store udfordring, at der er færre penge i kassen, end vi var blevet fortalt. 

Markant færre penge.  

Det betyder desværre, at vi skal være endnu bedre til at prioritere end vi forventede, og samtidig skal vi forberede os på, at vi skarpt skal vælge de investeringer, der samfundsøkonomisk giver bedst mening.

Det er den barske realitet. 

Virkeligheden avler de bedste eksperter
Vedligehold og udbygning af infrastrukturen er én ting og nok også det, de fleste forbinder med Transport- og Bygningsministeriet. 

Men det er ikke kun anlæg, der er vigtigt.  

Derfor rejser jeg i øjeblikket rundt i hele landet og lytter. 

Efteråret byder blandt andet på fem fyraftensmøder med transportbranchen, herudover har jeg besøgt flere havne den seneste tid. Og efter jul er det byggebranchens tur. 

Jeg er optaget af at få klar besked om hverdagen fra de mennesker, der rent faktisk befinder sig ude i virkeligheden. De er eksperterne, for de oplever, hvordan de love, vi vedtager i Folketinget, egentlig virker. 

Alle de indtryk og informationer, jeg får igennem møder med branchefolk, politikere, eksperter og helt almindelige mennesker, samler jeg på. Og til foråret planlægger vi at afholde branche-temadag for hver af de nævnte brancher. 

De kommer alle til at spille en vigtig rolle, når vi skal skabe vækst i hele landet. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

0:000:00