Ny køreuddannelse og bedre busrettigheder: Sådan vil regeringen afbureaukratisere på transportområdet

UDSPIL: Køreuddannelsen skal moderniseres, buspassagerers rettigheder ensrettes og sagsbehandlingen af kørekort forenkles. Se hvordan regeringen vil luge ud i reglerne på transportområdet.

Regeringen præsenterede tirsdag sine planer for afbureaukratisering.
Regeringen præsenterede tirsdag sine planer for afbureaukratisering.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det var ikke det transportpolitiske område, der stod i centrum, da regeringen tirsdag præsenterede første del af den såkaldte sammenhængsreform – et udspil om afbureaukratisering af den offentlige sektor.

Men i regeringens buket af 130 konkrete afbureaukratiseringsinitiativer gemmer sig alligevel ind til flere, der påvirker transportsektoren.

For det første bebuder regeringen en ”gennemgribende” revision af køreuddannelsen med fokus på regelforenkling og øget brug af digitalisering.

Dokumentation

DET VIL REGERINGEN

Modernisering af køreuddannelsen
Regeringen vil underlægge køreuddannelsen en gennemgribende revision med fokus på regelforenkling og øget brug af digitalisering.

Forenkling af sagsbehandling på kørekortområdet
Regeringen vil derfor undersøge, hvordan man kan forbedre kørekortsagsbehandlingen på tværs af offentlige myndigheder.

Mindre grad af involvering af politiet i vejsager
Vejmyndigheden foretager (kommunen for kommunalveje og Vejdirektoratet for statsveje) sagsbehandlingen af sager om færdselsmæssige bestemmelser, fx ændring af hastighedsbegrænsning eller etablering af ubetinget vigepligt. Når vejmyndigheden har godkendt de fremlagte planer, skal politiets samtykke indhentes.

Vejmyndigheden kan dog varetage flere af sagerne uden eller med en mere begrænset involvering af politiet. Regeringen vil derfor frigive ressourcer til politiet ved, at de i mindre grad skal involveres i afgørelsen af vejsager. Det vil tilmed kunne forenkle sagsbehandlingen for vejmyndigheden. 

Bedre buspassagerrettigheder
Trafikselskaberne har fastsat en række rettigheder for deres passagerer. Dog er der en synlig variation i disse rettigheder, hvilket gør det besværligt for passagererne at danne sig et overblik over rettighederne og dermed anvende dem.

Regeringen vil derfor sikre, at alle de regionale busselskaber giver deres passagerer de samme grundlæggende rettigheder, så man er stillet ens, uanset hvor i landet man som passager rejser med den kollektive bustrafik, og så det gøres gennemskueligt for de rejsende, hvilke passagerrettigheder de har. 

Læs hele regeringens udspil


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00