Ny platform skal gøre det lettere at få statens data

VIDEN: Moderniseringsstyrelsen har netop præsenteret en ny, interaktiv platform, som skal gøre statens data lettere at finde og forstå. I første omgang er Statsregnskabet blevet gjort mere brugervenligt, så man lettere får overblik over statens udgifter og indtægter.

Hvor mange penge blev der brugt på løn på Forsvarsministeriets område sidste år? Hvor mange penge har kongehuset fået? Og hvad fik Danmark i EU-støtte på Miljø- og Fødevareministeriets område i 2018 i forhold til årene før?

Den slags spørgsmål kan man fremover få svar på via Moderniseringsstyrelsens nye digitale platform, 'Staten i tal', som kan findes her.

Platformen skal gøre det lettere at navigere og få indsigt i statens datasæt, blandt andet ved hjælp af interaktive visualiseringer.

Statsregnskabet, som i sin trykte udgave fylder mere end 1.000 sider, er det første, som er blevet mere tilgængeligt og brugervenligt på hjemmesiden. Det skriver Moderniseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Statsregnskabet opgør statens udgifter og indtægter og sammenholder dem med de bevillinger, som Folketinget har givet på Finansloven.

Til næste år bliver statens indkøbsdata og medarbejder- og lønstatistikken også gjort mere tilgængelig på samme vis.

"Borgere, medarbejdere, medier og meningsdannere skal have hurtig og let adgang til de mange administrative data fra for eksempel Statsregnskabet, som vi råder over," siger kontorchef i Moderniseringsstyrelsen Frederik Lindgren Greisen i pressemeddelelsen.

Ikke muligt at se kommunernes udgifter
Det traditionelle statsregnskab er bygget op efter samme bevillingsstruktur, som findes i finansloven, men strukturen siger ikke meget om, hvad statens penge bliver brugt på. Det bliver enklere nu.

Men hvis man tror, man kan gå ind og se, hvor mange vi i Danmark bruger på eksempelvis folkeskolen eller ældreområdet, vil man dog blive skuffet. Den slags udgifter er nemlig kommunernes, og i statsregnskabet kan man blot se, hvor mange penge staten giver til kommunerne.

Fremover kan man som bruger selv vælge, hvordan man vil have statens udgifter og indtægter vist på forskellige måder og niveauer. Både de store nøgletal for statens indtægter, men også driftsudgifterne i en lille statslig institution, vil blive tilgængelige.

"Visualiseringen er bygget på en interaktiv platform, hvilket gør det muligt at klikke sig rundt i graferne og få oplysninger om for eksempel statens skatteindtægter og udgifter til kommunernes bloktilskud. Man kan også dykke ned i, hvad den enkelte institution har brugt af penge på drift, eller helt ned på udgifter til eksempelvis løn og husleje," siger data scientist i Moderniseringsstyrelsen, Kirsten Kolbjørn Larsen i pressemeddelelsen.

Forrige artikel Regeringen vil forlænge postaftale midlertidigt Regeringen vil forlænge postaftale midlertidigt Næste artikel Faktatjek: Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil? Faktatjek: Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?
Efter lange ventetider: V vil fratage politiet ret til at tillade særtransport

Efter lange ventetider: V vil fratage politiet ret til at tillade særtransport

GODSTRANSPORT: Ny praksis hos Rigspolitiet giver store forsinkelser på tilladelser til særtransport, hvilket frustrerer bygge- og transportbranchen. Venstre vil have opgaven ud af politiets hænder, og indkalder nu justits- og transportministeren i samråd om sagen. Rigspolitiet erkender problemet.