Debat

R: Taxilov skal skabe lige vilkår på markedet

DEBAT: En ny taxilov skal gøre det lettere at træde ind på markedet. Men det betyder ikke, at vi skal gå på kompromis med forbrugersikkerhed, miljøkrav og skattebetalingen, skriver Andreas Steenberg (R).

Foto: Steen Brogaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg (R)
Transportordfører

Når vi i Radikale Venstre ønsker os en moderne taxalov, skyldes det, at den nuværende lovgivning er forældet.

Den nuværende lovgivning udgør en stopklods for, at nye selskaber får muligheden for at træde ind på markedet. Det skal vi lave om, fordi en mere lige adgang til markedet giver plads til konkurrence, lavere priser og skaber rum for innovation til fordel for forbrugeren. En tidsvarende lovgivning vil med andre ord være til gavn for forbrugerne og i sidste ende samfundet som helhed.

Vi kan ikke bare lukke øjnene
Vi kan vælge at lukke øjnene, når nye spillere som Uber dukker op. Det vil dog næppe betyde, at den nye teknologi forsvinder. Vi kan også gribe muligheden og lave en lovgivning, der giver plads til Uber på det danske marked. Naturligvis under den forudsætning, at alle er underlagt de samme regler og konkurrerer på lige og fair vilkår. Sådan er det ikke i dag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

I dag er det ikke muligt at drive taxa i selskabsform, og der er fra offentlig side lagt et loft over, hvor mange taxibevillinger, der kan udstedes. Det svarer lidt til, at man siger: Tillykke med, at du har fået svendebrev som tømrer, men du må bare ikke lave en tømrervirksomhed, for dem, der er der i forvejen, skal have lov til at være de eneste, der er der. Det synes vi er mærkeligt.

Nok med én køretilladelse
Foruden en mere lige adgang til markedet bør vi kigge på det system, som betyder, at chaufførerne i dag er nødt til at søge en række forskellige køretilladelser. Sådan som lovgivningen ser ud i dag, kan den chauffør, der torsdag morgen kører en patient til sygehuset, ikke nødvendigvis bruge den samme bil til at køre folk ind til byen lørdag aften. Det skal han have en anden tilladelse til. I stedet bør vi lave et mere enkelt system, så chaufførerne blot skal søge én tilladelse.

Vi skal sige til ja til innovation og ny teknologi, men vi skal naturligvis gøre det på en måde, så vi ikke går på kompromis.

Andreas Steenberg (R)
Transportordfører

Vi skal sige til ja til innovation og ny teknologi, men vi skal naturligvis gøre det på en måde, så vi ikke går på kompromis. Den nye teknologi forsvinder ikke, så lad os regulere den på en måde, så den kommer samfundet til gavn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00