Råd: Katastrofalt at sænke bilafgifter

FINANSLOV: En lavere registreringsafgift er en katastrofe, mener Det Økologiske Råd. FDM glæder sig over sænkelsen, der betegnes som et skridt i den rigtige retning.

Regeringen har landet en finanslov for 2016 sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Liberal Alliance har inden forhandlingerne krævet en lavere registreringsafgift, hvilket er kommet med i den endelige finanslov.
Regeringen har landet en finanslov for 2016 sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Liberal Alliance har inden forhandlingerne krævet en lavere registreringsafgift, hvilket er kommet med i den endelige finanslov.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Torsdag faldt finansloven på plads. Den byder på en sænkelse af registreringsafgiften fra 180 til 150 procent.

Det tordner Det Økologiske Råd imod:

”Det er en katastrofe. Billigere biler giver flere biler, og flere biler betyder større CO2-udledning. Det er endnu et skridt i den forkerte retning,” siger Jeppe Juul, der er transportmedarbejder hos Det Økologiske Råd.

Han tilføjer, at der i forvejen er en vækst på 20.000 flere biler om året, hvilket gør det svært at nå målsætningen om at sænke CO2-udledningen inden for transportområdet.

Samtidig har regeringen droppet det grønne roadmap, der ellers skulle være en plan for en grønnere transport, lyder det.

Et kendt argument for en lavere afgift er, at det betyder, at billisterne skifter deres gamle biler ud med nyere og mere miljøvenlige biler. Den præmis køber Jeppe Juul ikke:

”En gammel bil forsvinder ikke, blot fordi man køber en ny. Den kører bare videre et andet sted og vil stadig forurene. Bilen har stadig en gennemsnitlig levetid på 17 år,” siger Jeppe Juul.

Glæde hos FDM
Finansloven glæder modsat FDM, fordi det er et godt skridt i den rigtige retning.

”Det er både glædeligt og tiltrængt, at der endelig gøres noget ved den ekstremt høje danske registreringsafgift,” siger Thomas Møller Thomsen, der er administrerende direktør hos FDM.

Den lavere bilpris betyder, at danskerne får råderum til at købe bedre biler, lyder det fra direktøren.

Han giver ikke meget for Det Økologiske Råds argument om, at afgiftsnedsættelsen betyder flere biler.

”Vi tror ikke, at man får flere biler. Man får bedre biler med både bedre sikkerhed og miljøteknologi,” siger Thomas Møller Thomsen.

En sænkelse af bilafgifterne har også tidligere fået opbakning fra de økonomiske vismænd. I 2013 udgav Det Miljøøkonomiske Råd nemlig en rapport, hvori man anbefalede en lavere registreringsafgift.

”De samlede omkostninger vurderes at være for høje i forhold til det, der kan begrundes ud fra miljøhensyn, trængsel og ulykker. Afgifterne bør derfor generelt sættes ned,” konkluderede vismændene i rapporten.

Bilkøberne sparer samlet en milliard
Finansloven betyder, at registreringsafgiften i 2016 samlet set bliver 1,21 milliard kroner billigere for bilkøberne. Fra 2017 og frem til 2019 bliver den samlet set 960 millioner billigere om året.

Selvom danskerne sparer omkring en milliard, så bliver statskassen kun 350 millioner fattigere i 2016 (se flere tal i tabellen). Det skyldes, at det forventes, at nedsættelsen medfører et større salg, der giver staten øgede indtægter fra blandt andet registreringsafgifter, ejerafgifter, brændstofafgifter og moms.

Tabel: Provenumæssige konsekvenser ved nedsættelse af registreringsafgiftssatsen på 180 pct. til 150 pct.          
Mio. kr. (2016-niveau) 2016 2017 2018 2019 Varigt
Umiddelbart mindre provenu 1.210 960 960 960 960
Mindreprovenu efter tilbageløb og adfærd 350 270 260 260 200

Tallene i tabellen kommer fra Skatteministeriet.

Samlet set var det forventet, at staten ville få 18,84 milliarder kroner i indtægter fra registreringsafgiften i 2016. Med den nye finanslov bliver den indtægt en lille smule mindre og lander på 18,49 milliarder.

Allerede fredag bliver bilerne billigere for danskerne, når den nye registreringsafgift på 150 procent træder i kraft.

Læs flere fakta om sænkelsen af registreringsafgiften her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Møller Thomsen

Fhv. adm. direktør, FDM
cand.jur. (Aarhus Uni.)

0:000:00