Debat

Rederiforeningen: Ole Birk har sikret mere trafikal ligestilling

DEBAT: Ole Birk Olesen (LA) har i sine første 100 dage som minister prioriteret færgefarten og trukket Danmark i retning af mere trafikal ligestilling. En vigtig opgave er nu at sikre en mere effektiv ID-kontrol ved færgerne til og fra Sverige, skriver Danmarks Rederiforening.

Mange flere har taget færgen på tværs af landet, påpeger Jakob Ullegård.
Mange flere har taget færgen på tværs af landet, påpeger Jakob Ullegård.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Ullegård
Direktør i Danmarks Rederiforening

De danske færger er en afgørende del af vores trafikale infrastruktur. I 2015 viste Rederiforeningens tal, at over 30 millioner passagerer årligt rejste med en af de mange færgeruter, som forbinder Danmark på kryds og tværs. Det var flere, end der gik igennem vores lufthavne samme år.

Det er store tal, så færgerne er afgørende for mobiliteten i vores samfund og er tilmed livslinjen til mange yderområder og ø-samfund. Derfor er det også klart, at færgerederierne har et godt øje til, hvordan Ole Birk Olesen har håndteret de første 100 dage af sin ministertid.

Politik bag ord
Afsættet i Trekløver-regeringens regeringsgrundlag er et sted at starte: ”En stærk infrastruktur er en forudsætning for at tiltrække virksomheder og skabe vækst i hele Danmark.” Det er i den grad en retning, som vi kan bakke op om – og vi kan tilmed konstatere, at regeringen har sat politik bag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er blandt andet gjort ved at afsætte yderligere 20 millioner kroner i årets finanslov til at sænke prisen på færgeturen til de danske øer. Her står Ole Birk Olesen (LA) – som ansvarlig for de statslige ruter – sammen med sin parti- og ministerkollega Simon Emil Ammitzbøll for den betydelige bevægelse mod trafikal ligestilling, som de billigere billetpriser er udtryk for.

Det virker. Alene i september 2016 steg antallet af passagerer med 20 procent og antallet af overførte biler med 26 procent på ruter til de fem største færgebetjente øer. Bedre betjening med flere afgange samt øget vækst og aktivitet på de danske øer er resultatet. Præcist som ønsket af et bredt flertal i Folketinget.

Der er dog oplagte muligheder for at gennemføre kontrollen mere effektivt ved færgerne mellem Danmark og Sverige.

Jakob Ullegård
Direktør i Danmarks Rederiforening

Væk med dobbelt kontrol ved grænsen
Men færgernes minister har også udestående opgaver på tallerkenen. En af dem er at fortsætte den borgerlige linje i forhold til ID-kontrollen ved den svenske grænse: ”Det ville være helt på sin plads, hvis svenskerne selv betalte for det, når det er dem, der ønsker det,” som hans forgænger, Hans Christian Schmidt (V), udtrykte regeringens holdning til at indføre ID-kontrol. Heldigvis har svenskerne også udtrykt klare intentioner om at samle regningen op.

Der er dog oplagte muligheder for at gennemføre kontrollen mere effektivt ved færgerne mellem Danmark og Sverige. Vi har – sammen med den svenske rederiforening – foreslået at gøre kontrollen simplere. Vi bør gøre som ved den Engelske Kanal, hvor britisk paskontrol foregår på fransk jord. Tilsvarende bør den svenske kontrol ske på dansk jord.

I dag har vi først en ID-kontrol på den danske side og dernæst en kontrol af kontrollen på svensk jord. Det kan gøres billigere for samfundet, hvis man samarbejder på tværs af Øresund. Det vil være en oplagt opgave for færgernes minister sammen med andre gode kræfter i regeringen at få fortsat dialogen med den svenske regering, så det kan blive omsat til handling.

Færgefarten prioriteres
Som minister for vores infrastruktur kan Ole Birk Olesen glæde sig over, at regeringen har vist sig villig til at prioritere færgefarten. Resultaterne har været gode og til gavn for sammenhængskraften i Danmark.

Vi ser frem til at samarbejde om at skabe endnu flere gode løsninger på denne vitale del af den danske infrastruktur, som også er afgørende for samhandlen med landene omkring os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ullegård

Særlig rådgiver for forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003), Crown Prince Frederik Scholar, Harvard Kennedy School

0:000:00