Debat

Stærk fusion hos transportforskningen

DEBAT: Med universitetsfusionen har Danmark fået et af Europas stærkeste forskningsmiljøer inden for transport, skriver dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Oli B.G. Madsen,
Professor, dr.techn., leder af CTT, Center for Trafik og Transport, DTU

Den 1. januar 2007 fusionerede Danmarks Tekniske Universitet (DTU) med 5 andre institutioner, heriblandt Danmarks TransportForskning (DTF), som indtil den 31. december var et sektorforskningsinstitut under Transport- og Energiministeriet.

Ved fusionen fik DTU et af de største europæiske universitetsmiljøer inden for Trafik og Transport, og CTT/DTF vil herefter være blandt de 5 stærkeste transportforskningsmiljøer i Europa.

Der kommer snart resultater
CTT og DTF er nogenlunde lige store og vil tilsammen have ca. 70-75 medarbejdere. Andre steder på DTU er der aktiviteter inden for trafiksimulering og kvantitativ forskning inden for supply chain management.

Ved fusionen fik DTU et af de største europæiske universitetsmiljøer inden for Trafik og Transport, og CTT/DTF vil herefter være blandt de 5 stærkeste transportforskningsmiljøer i Europa.

Oli B. Madsen
DTU

Blandt de øvrige fusionspartnere findes ekspertise i bl.a. moderne navigations- og positionsteknologi og samfundsvidenskabelige tilgange til bæredygtig energianvendelse.

Det forventes, at man allerede i 2007 på Det nye DTU vil kunne høste store faglige synergier og således styrke transportforskningen i bred forstand.

Det nye DTU omdrejningspunkt for transportforskning
Visionen er, at Det nye DTU skal være omdrejningspunkt og drivkraft i en betydelig udbygning af dansk transportforskning over en årrække, så transportforskningen i endnu større grad modsvarer transportsektorens betydning for samfundet.

Dette er en betingelse for på tilfredsstillende vis at kunne levere den nødvendige forskningsbaserede viden til, at transportsektoren i fremtiden kan imødekomme erhvervslivets og borgernes behov for en effektiv, sikker og miljømæssigt bæredygtig mobilitet under den stadig stigende transportefterspørgsel.

International master i transport
Med hensyn til undervisning er det allerede nu på DTU muligt at opnå en international master i Transport og Logistik. Denne velbesøgte masteruddannelse vil efter fusionen blive styrket med nye fagtilbud, og der vil blive gjort en indsats for at få etableret et indledende bachelorforløb og en overbyggende ph.d.-forskerskole inden for transport.

Det nye DTU vil derfor i 2007 være klar til at tage store udfordringer op på transportområdet både nationalt og internationalt og både i forhold til den offentlige og den private sektor.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Oli B. G. Madsen

Professor emeritus, DTU
cand.polyt. (DTH 1967), ph.d. (DTH 1973), dr.techn. (DTH 1998)

0:000:00