Statsrevisorer kritiserer forskelle i billetpriser

KRITIK: Statsrevisorerne kommer med kritik af billetpriserne i den offentlige transport. Priserne skulle nemlig have været harmoniseret for længst, men det er ikke sket.

Rejsekortet skulle give mere ens priser på rejser rundt i landet. I stedet har det givet uoverskuelige rabatsystemer og forvirring, og systemet har tidligere fået kritik af Statsrevisorerne. 
Rejsekortet skulle give mere ens priser på rejser rundt i landet. I stedet har det givet uoverskuelige rabatsystemer og forvirring, og systemet har tidligere fået kritik af Statsrevisorerne. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Statsrevisorerne udtaler i en ny beretning kritik af billetpriserne i den offentlige transport.

”Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at taksterne i den kollektive trafik ikke er blevet harmoniseret på landsplan, sådan som Folketinget har forudsat det i lovgivningen,” lyder det i Statsrevisorernes beretning, som blev offentliggjort onsdag eftermiddag. 

De forskellige trafikselskaber har kæmpet frem og tilbage om de forskellige takster i flere år uden at kunne blive enige, fortæller næstformand for Statsrevisorerne Henrik Thorup (DF).

”Der har ikke været lovhjemmel til, at ministeren har kunnet gå ind og sætte trumf på her. Derfor kommer vi med den kritik, vi giver i dag,” siger han til TV 2 News.

Det udskældte Rejsekort er tænkt som en måde af løse problemet med uens priser og behovet for flere billetter. I april fik kortet også kritik fra Statsrevisorerne.

Kunne være hårdere
Kritikken ligger midt i det spektrum, som Statsrevisorerne har til rådighed. Det skyldes Statsrevisorernes beføjelser, fortæller formand Peder Larsen (SF).

”Vi skal tage stilling til den gældende lovgivning. Der har ministeren ikke lov til at sætte sig i spidsen. Men vi kan ikke rette kritik mod trafikselskaberne,” siger han til TV 2 News.

”Det er ikke et udtryk for, at vi ikke finder problemet særdeles alvorligt. Havde vi skullet forholde os til trafikselskaberne, havde kritikniveauet været oppe i nærheden af påtale,” fortsætter Peter Larsen.

Han opfordrer nu transportminister Hans Christian Schmidt (V) til én gang for alle at få bragt tingene i orden.

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, bakker op:

”Transportministeren må sætte sig for bordenden og få skabt én organisation, der varetager passagerernes interesse i billig, sammenhængende kollektiv trafik med overskuelige og ensartede billetpriser i hele landet,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Rigsrevisionen
Rigsrevisionen er Folketingets uafhængige revision og er en del af den parlamentariske kontrol.
Rigsrevisionens opgaver er fastlagt i lov om revisionen af statens regnskaber og instruks for rigsrevisor.
Rigsrevisionen udarbejder ca. 25 beretninger og ca. 80 notater om året til Statsrevisorerne.
Rigsrevisionen reviderer statslige og statsfinansierede regnskaber.
Rigsrevisionen udfører både finansiel revision og forvaltningsrevision.

Statsrevisorerne
De 6 statsrevisorer - formand Peder Larsen (SF), næstformand Henrik Thorup (DF), Klaus Frandsen (R), Lennart Damsbo-Andersen (S), Lars Barfoed (K) og Søren Gade (V) - er valgt af Folketinget.
Statsrevisorernes opgaver er fastlagt i grundlovens § 47 som revisionskontrol med den offentlige forvaltning.
Statsrevisorerne afgiver således de beretninger, som de modtager fra Rigsrevisionen, til Folketinget med bemærkninger. Statsrevisorerne er den eneste myndighed, der kan anmode Rigsrevisionen om at foretage undersøgelser.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00