Debat

Uddannelsesaktører: Mobilitet har stor betydning for uddannelsesvalg

DEBAT: Rejsetid og tilgængelighed er væsentlige faktorer for unges uddannelsesvalg, og for at de færdiggør den uddannelse, de har valgt, skriver en række aktører på uddannelsesområdet. 

Busserne, der kører mellem knudepunktet Lyngby Station og Danmarks Tekniske Universitet, DTU, er ofte så overfyldte, at der ikke er plads til alle.
Busserne, der kører mellem knudepunktet Lyngby Station og Danmarks Tekniske Universitet, DTU, er ofte så overfyldte, at der ikke er plads til alle.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Overgaard Bjarklev, René van Laer, Gregers Christensen, Lone Hansen, Michael Laugesen, Ole Heinager og Mette Bybjerg Brock
Hhv. rektor for DTU, Direktør i KNord, uddannelsesdirektør ved Cphbusiness, direktør for TEC, vicerektor på Sydkysten Gymnasium, direktør  for NEXT uddannelse København og formand for Polyteknisk forening, Studenterforeningen på DTU.

Det er sagt mange gange, men det gør det ikke mindre rigtigt. Faglige kompetencer og viden er Danmarks vigtigste råstof.

Målet er, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en kompetencegivende uddannelse. Det er et ambitiøst mål, og vi arbejder dagligt for, at flere unge skal interessere sig for vores mange spændende uddannelser.

Uddannelser, som ikke alene gavner de unge selv med retning og mening, men som også gavner samfundet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Desværre er det ikke altid lige let at få de unge mennesker til at starte på uddannelserne. Der er mange forhold, som gør sig gældende - nogle kan vi påvirke, andre kan vi ikke.

Unge er afhængige af offentlig transport
Et forhold, vi har indflydelse på, er adgangen til uddannelsesinstitutionerne. Kan de unge overhovedet komme til og fra den uddannelse, som de vælger. Rejsetid og tilgængelighed er væsentlige faktorer for unges uddannelsesvalg, og for at de færdiggør den uddannelse, de har valgt.

De fleste unge mennesker har ikke bil, så derfor er de afhængige af deres cykler, knallerter og kollektiv transport.

De fleste unge mennesker har ikke bil, så derfor er de afhængige af deres cykler, knallerter og kollektiv transport - ofte i en kombination.

Her i vores område - fra Ishøj i syd til Lyngby i Nord - vil det give et kæmpe rygstød til muligheden for at få de unge ind på uddannelserne og fastholde dem, når Hovedstadens Letbane åbner i 2024.

Letbanen vil gøre det langt lettere for en masse unge mennesker at vælge vores uddannelser, selvom de bor længere væk end i dag. Et nyt, stort opland af unge mennesker, som i fremtiden kan komme hurtigt og let til uddannelserne.

Det gør det lettere for de unge at finde en bolig, de kan betale, og stadig have muligheden for at bruge Storkøbenhavns mange gode uddannelsestilbud.

Mobilitet betyder noget. Særligt for unge mennesker, som står foran deres uddannelsesvalg.

Letbanen gør det valg og de unges hverdag lettere. Det er en af vejene til gode uddannelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, DTU
elektronikingeniør (DTU 1985), ph.d. (DTU 1988), dr.techn. (DTU 1995)

René van Laer

Konsulent, UNord, fhv. direktør, KNord, bestyrelsesformand, Ørestadsgymnasiet
cand.merc. i International Business and Marketing (CBS 1975)

0:000:00