Treparts-udspil: Prioritér VEU over højtuddannede

UDDANNELSE: Voksen- og efteruddannelsessystemet bør opprioriteres for at undgå flaskehalse på arbejdsmarkedet, lyder opfordringen fra flere sider forud for trepartsforhandlinger om uddannelse.

Op mod 60 procent af de ufaglærte på det danske arbejdsmarked varetager ifølge en ny analyse funktioner over deres uddannelsesniveau. Kun de færreste får lavet en realkompetence-vurdering.
Op mod 60 procent af de ufaglærte på det danske arbejdsmarked varetager ifølge en ny analyse funktioner over deres uddannelsesniveau. Kun de færreste får lavet en realkompetence-vurdering.Foto: Colourbox.dk
Søren Elkrog Friis

Vi er klar over, at her ligger nogle giftigheder i forhold til prioritering og dimensionering. Men der kommer nok ikke til at ligge en ekstra pose penge på forhandlingsbordet.

Kim Simonsen
Forbundsformand, HK

130 milliarder kroner. Så meget bruger Danmark om året på uddannelse. 4,8 milliarder kroner - eller 3,5 procent - går til voksen- og efteruddannelse (VEU).

Det er en skæv balance, som bør forskydes til fordel for VEU, hvis Danmark skal undgå flaskehalse i erhvervslivet. Sådan lyder det fra flere centrale aktører forud for de trepartsforhandlinger om uddannelse, som regeringen håber på at lande allerede i 2016.

“Vi er klar over, at her ligger nogle giftigheder i forhold til prioritering og dimensionering. Men der kommer nok ikke til at ligge en ekstra pose penge på forhandlingsbordet. Derfor tillader vi os at sætte spørgsmålstegn ved, om man bruger alle pengene lige klogt,” siger Kim Simonsen, der er forbundsformand for HK.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00