Radikale: S-forslag om at skære i privatskoler er ren symbolpolitik

PRIVATSKOLER: Socialdemokratiet vil sænke tilskuddet til privatskoler og bruge pengene på folkeskolen. Men det er mere symbol- end realpolitik, mener friskoleordfører i Radikale, Marianne Jelved. 

Placeholder image
Marianne Jelved er ikke overvældet af Socialdemokratiets forslag, der vil tilføre 325 millioner til folkeskolen.  Foto: /ritzau/Miriam Dalsgaard

Det er ren symbolpolitik, når Socialdemokratiet ifølge Skoleliv foreslår at sænke tilskuddet til privatskolerne fra 75 til 71 procent.

Det mener fri- og efterskoleordfører i Radikale Venstre, Marianne Jelved:

"Det er en symbolpolitik, som går ud over en dansk frihedstradition, som vi i Radikale Venstre vil gøre meget for at bevare. Nemlig at også almindelige forældre kan sætte deres børn i en fri skole," siger hun. 

Med forslaget vil Socialdemokratiet årligt frigøre 325 millioner, der i stedet skal bruges på folkeskolen. Men det er ifølge Marianne Jelved et for lille beløb, til at det få en reel effekt på skolerne:

Det er hverken fugl eller fisk, når det kommer til stykket. De frigør omkring 300 millioner kroner, og det er ikke meget, når de skal fordeles på 1200-1300 skoler. Det er symbol mere end realiteter.

Marianne Jelved, Friskoleordfører i Radikale Venstre

"Det er hverken fugl eller fisk, når det kommer til stykket. De frigør omkring 300 millioner kroner, og det er ikke meget, når de skal fordeles på 1200-1300 skoler. Det er symbol mere end realiteter," siger hun. 

Hvis pengene fra Socialdemokratiets forslag fordeles ligeligt mellem landets 1.289 folkeskoler (tal fra 2016), vil hver skole få godt 250.000 kroner om året. 

Fremrykket pensionsaftale finder 10 milliarder
I regeringen vil man omvendt socialdemokraterne hæve tilskuddet fra 75 til 76 procent. Men heller ikke det forslag falder i god jord hos Marianne Jelved, der mener, at 75 procent er den perfekte fordeling mellem stats- og forældrebetaling. 

"Det er meget rimeligt med 3/4 fra staten og 1/4 fra forældrene. Det har været accepteret længe, og det er der ingen grund til at ændre."

Hun peger i stedet på de Radikales 2025-plan, hvor en senere pension allerede fra 2025 vil frigøre op mod 10 milliarder til børne- og uddannelsesområdet:

"Middellevetiden er vokset mere, end vi havde forventet. Derfor har vi foreslået at fremrykke pensionsaftalen fra 2006, så den udmøntes i 2025 i stedet for 2030. På den måde kan vi frigøre en milliard til børne- og uddannelsesområdet allerede næste år, stigende til 10 milliarder efter ti år," siger hun. 

Hver 6. friskole kan lukke
Hvis Socialdemokratiets forslag gennemføres, må op mod 100 af landets 556 (tal fra 2016) enten lukke eller skrue gevaldigt op for forældrebetalingen.  

Det forudser Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening i mediet Skoleliv.  

"Hvis du sætter tilskuddet til friskolerne ned, er der to scenarier: Det ene er, at mange af friskolerne vil lukke, fordi de simpelthen ikke har penge til at drive skolerne for. Det andet scenarie er, at skolepengene vil stige," siger han. 

S: Folkeskolen skal være førstevalg
I Socialdemokratiet preller kritikken fra Radikale af. Undervisningsordfører Annette Lind (S) holder fast i, at forslaget vil styrke folkeskolen:

"Det her er både et signal om, at vi vil have en stærk folkeskole, men det er samtidig faktiske penge til skolerne," siger hun og fortsætter:

"Det er 325 millioner helt reelle kroner om året. Det er vigtigt for os, at folkeskolen er det naturlige førstevalg for forældrene, og derfor bliver vi nødt til at satse mere på den," siger hun.

Omtalte personer

Annette Lind

MF (S), udenrigsordfører, medlem, Udenrigspolitisk Nævn
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Marianne Jelved

MF, fhv. minister og politisk leder (R)
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser