OK18-overblik: Disse vigtige datoer og scenarier skal du holde øje med

OK18: Hvornår starter en eventuel konflikt egentlig, og hvad betyder konfliktvarslingen for forligsmandens muligheder for at opnå et forlig? Altinget giver dig en oversigt over forhandlingsforløbets vigtigste datoer og mulige scenarier her.

En eventuel konflikt kan tidligst træde i kraft 4. april.
En eventuel konflikt kan tidligst træde i kraft 4. april.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Fredag 2. marts varslede forhandlingsfællesskabet bag de ansatte i kommuner og regioner konflikt. Det betyder, at første vigtige datoer, man skal notere sig, er 4. april. Det er allertidligst denne dato, en konflikt kan bryde ud.

Hvis det ikke lykkes at blive enige i Forligsinstitutionen, og det ender med et politisk indgreb, så har man to ud af tre overenskomstfornyelser, som har skullet løses med et politisk indgreb. Og det vil være et krisetegn for den danske model i den offentlige sektor.

Mikkel Mailand
Arbejdsmarkedsforsker på FAOS, Københavns Universitet

Men det er langtfra sikkert, at en konflikt bryder ud 4. april. Og det er her, Forligsinstitutionen og forligsmanden kommer ind i billedet. For forligsmanden har muligheden for at udsætte konflikten to gange af 14 dages varighed.

Det betyder, at en konflikt kan udsættes enten til d. 18. april, hvis forligskvinden udsætter konflikten i 14 dage i jagten på et forlig, eller 2. maj, hvis forligsmanden benytter sig af begge udsættelsesperioder. Vigtigt er det her at bemærke, at en konflikt dog ikke bryder ud på disse datoer.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00