Stadig flere indvandrere uddanner sig

UDDANNELSE: Stadig flere indvandrere uddanner sig, men niveaumæssigt halter de fortsat bagefter, viser ny undersøgelse fra Rockwoolfonden.
Stadig flere indvandrere uddanner sig, viser en ny undersøgelse fra Rockwoolfonden.
Stadig flere indvandrere uddanner sig, viser en ny undersøgelse fra Rockwoolfonden.Foto: colourbox.com
Anders Agner Pedersen
Stadig flere indvandrere tager en uddannelse. Problemet er imidlertid, at der fortsat er et stykke vej op til det uddannelsesniveau, som de danskfødte elever befinder sig på. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Rockwoolfondens Forskningsenhed har udarbejdet om uddannelse blandt indvandrere.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) glæder sig over, at der generelt er sket en fremgang, ikke mindst blandt pigerne, som for alvor har rykket sig i de seneste år.

"Der er helt tydelige fremskridt, især blandt pigernes holdninger. Desværre halter drengene bagefter. Men det er glædeligt, at pigerne ønsker uddannelser og job, fordi tidligere Rockwool-undersøgelser har dokumenteret, at vejen til, at børnene klarer sig bedre, er, at mor har uddannelse og især job. Hvis moren går derhjemme og ser tv og video fra hjemlandet, så handler snakken ved aftensmaden om hjemlandet, og ikke om det, der foregår i skolen og i Danmark. Så her er et godt skridt på vejen mod bedre integration," siger undervisningsminister Bertel Haarder til Altinget.dk.

S: Det går for langsomt
Også hos Socialdemokraterne er man glade for, at der er sket en fremgang, men ifølge uddannelsesordfører Christine Antorini er det bare ikke nok.

"Det er positivt, at det går fremad, men det går stadig alt for langsomt," lyder det fra Christine Antorini, som deler undervisningsministerens bekymring om, at der fortsat er for mange drenge, der halter bagefter. Det kunne blandt andet afhjælpes, hvis man sørgede for, at de unges forældre i langt højere grad blev introduceret til ungdomsuddannelserne.

Det er positivt, at det går fremad, men det går stadig alt for langsomt.

Christine Antorini
Uddannelsesordfører, Socialdemokraterne

"Deres forældre skal introduceres til ungdomsuddannelserne, så de ved, hvad det er for et uddannelsesmiljø, og hvordan de kan understøtte deres børn. Hidtil har man mest talt om at invitere forældre med i folkeskolen, men de skal altså også ind over dørtærsklen til ungdomsuddannelserne og blandt andet finde ud af, at erhvervsskolerne er nogle supergode uddannelser," forklarer Christine Antorini.

Ønsker prestigefyldte job
Rockwoolfondens undersøgelse viser desuden, at de unge indvandrere har en meget klar ide om, hvad det er for job, de ønsker. Læge, arkitekt eller juristerhvervet er således blandt favoritterne, mens det at være tømrer, murer eller mekaniker ikke rigtig har interesse. Og det skal der gøres noget ved, fastslår Bertel Haarder.

"Ukendskabet til erhvervsuddannelser er desværre endnu større blandt indvandrere end blandt danskere, og det siger ikke så lidt. Så det er en selvstændig opgave at få erhvervsskolerne ind på lystavlen. Og derfor gælder det om, at erhvervsuddannelserne også præsenteres som vejen til videre uddannelse," siger Bertel Haarder og uddyber:

"Der er nogle vrangforestillinger om erhvervsuddannelserne om, at alle kan blive optaget, og at hvis man ikke kan blive andet, så kan man blive håndværker. Men det er en vrangforestilling. Der stilles krav på erhvervsuddannelserne, det er bare nogle andre krav, der stilles."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00