Haarder er stadig populær

ROKADE: Lidt over halvdelen af danskerne ser gerne, at undervisningsminister Bertel Haarder (V) overlever en ministerrokade. Særligt de ældre synes godt om 65-årige Haarder, der betegnes som en minister "classic".
44,5 procent af danskerne mener, at Bertel Haarder bør forsætte efter en eventuel rokade.
44,5 procent af danskerne mener, at Bertel Haarder bør forsætte efter en eventuel rokade.Foto: Altinget.dk/Flindt
Kristian Aaskov Nielsen

Han fremstår som en "minister classic", hvor mange har den opfattelse, at det hele går for meget op i spin og "lille Lars fra Græsted".

Lotte Hansen
Politisk kommentator

Han blev minister første gang i 1982 - samme år, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fyldete 18. Men trods positionen som nummer otte over de længst siddende ministre siden 1848, så er undervisningsminister Bertel Haarder stadig en populær minister.

En meningsmåling fra A&B Analyse foretaget for Altinget | Uddannelse viser, at lidt under halvdelen af de adspurgte - men et flertal - siger, at de helst ser Bertel Haarder fortsætter efter en eventuel rokade.

Bertel Haarder er glad for, at tallene viser, at han har opbakning i befolkningen.

"I betragtningen af, at flertallet i befolkningen tilsyneladende ønsker regeringens afgang, så er jeg selvfølgelig utrolig glad for, at et sikkert flertal ønsker, at jeg skal blive siddende. Det er en stor opmuntring," siger Bertel Haarder.

Bertel Haarders popularitet er særligt centreret omkring den ældre del af befolkningen. Således mener 58,6 procent af de adspurgte på 65 år eller derover, at Bertel Haarder gør så godt et arbejde, at man gerne ser ham fortsætte i regeringen.

Minister classic
Det kommer ikke bag på tidligere politisk rådgiver og nuværende politisk kommentator Lotte Hansen, at Bertel Haarder nyder stor opbakning netop nu. Hun peger på, at Bertel Haarders image er meget anderledes, end hvad man forbinder med moderne politik:

''Han fremstår som en ''minister classic'', hvor mange har den opfattelse, at det hele går for meget op i spin og 'lille Lars fra Græsted','' siger Lotte Hansen.

Hun mener desuden, at Bertel Haarder har været god til at undgå de dårlige sager:

''Han har ikke haft nogle dårlige sager i nyere tid. Han har ikke begået nogle fejl. Han kommer derfor til at virke som en mere faglig og tung minister i forhold til det regerings-setup, som der har været i nyere tid,'' siger hun.

Ikke ungdommens helt
Hvad Bertel Haarder har i opbakning fra den ældre del af befolkningen, kniber det dog med hos den yngre del. Her er det således kun 31,7 procent, som gerne ser den erfarne minister fortsætte.

Bertel Haarders lavere popularitet blandt unge mennesker skyldes, ifølge Lotte Hansen, at Bertel Haarders embedsførelse har været ideologisk præget kombineret med, at det har været de unge, som har været underlagt hans ressort:

''Det hænger igen sammen med det, at han fremstår meget faglig. De unge lytter jo ikke kun til pressen, men bliver berørt af hans politik dagligt. Her tænker man også på, om det er en god skole, som man går på. De unge belønner ikke på samme måde trofast tjeneste,'' siger hun.

Bertel Haarder er også af den opfattelse, at det at være undervisningsminister er øretævernes holdeplads, når det kommer til lige netop denne befolkningsgruppe:

''Det kan ingen undre sig over. En undervisningsminister er en knage, hvorpå man hænger alt utilfredshed, der kan støves op i undervisningssektoren.''

''Noget med troværdighed''
Det er dog netop det, at han fremstår som en faglig og ideologisk minister, der gør, at han nyder stor popularitet hos den ældre generation:

"Den ældre generation føler måske, at det hele går meget op i spil og spin. Derfor får han nogle points for at virke mere som en klassiker. Det har noget med synet på ministerrollen at gøre. Der er jo ingen i denne gruppe, som bliver påvirket af hans politik, så jeg tror, at man belønner ham for at være en ordentlig og hæderlig politiker," siger Lotte Hansen.

Dette synspunkt ligger ikke langt fra Haarders egen analyse.

"Jeg tror, at mine mange år som minister har givet dem et kendskab og en tiltro til mig. Det har noget med troværdighed at gøre," siger undervisningsministeren.

Forståelse for det politiske spil
Grunden til at Bertel Haarder har kunnet holde så mange år i politik i almindelighed, og som minister i særdeleshed, skal ifølge Lotte Hansen også findes i det, som foregår bag kulisserne:

"Han forstår det politiske spil. Han kan lugte en dårlig sag på kilometers afstand. Han er ikke røget ind i de store skandaler, og hvis han har været udsat for kritik, så har det altid været af faglig karakter, og der må man ikke underkende, at han er god til at håndtere kriser," siger Lotte Hansen.

Bertel Haarder har været minister under tre forskellige statsministre. Først Poul Schlüter (K), siden Anders Fogh Rasmussen (V) og nu Lars Løkke Rasmussen (V).

Dokumentation

Spørgsmål:

Skal Bertel Haarder fortsætte ved rokade?

Generelt
Ja: 44.5%
Nej: 40.0%
Ved ikke:15.5%

Ialt 1075 personer har deltaget i målingen.

< 34 år
Ja: 31.7%
Nej : 41.4%
Ved ikke: 26,8%

35 - 49 år
Ja: 42.0%
Nej: 35,5%
Ved ikke: 19.5%

50 - 64 år
Ja: 46.6%
Nej: 41,6%
Ved ikke: 11,6%

65+ år
Ja: 58,6 %
Nej: 32,3%
Ved ikke: 9,1%
 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00