Farvel til Bertel Haarder

AFSKED: En skarp og entusiastisk minister forlader Undervisningsministeriet efter mere end 15 år på området, men Bertel Haarder (V) sad for længe og var blot en loyal partisoldat, lyder vurderingen.
Bertel Haarder var undervisningsminister i over 15 år sammenlagt.
Bertel Haarder var undervisningsminister i over 15 år sammenlagt.Foto: Hasse Ferrold
Anders Heissel

Jeg har svært ved at se, hvilke selvstændige initiativer han har taget udover det, der stod i regeringsgrundlaget. Han er ikke uselvstændig, men han havde ikke mulighederne for at være selvstændig. Det var kontraktpolitikken, der herskede.

Anders Bondo Christensen
Formand for Danmarks Lærerforening
Fakta

Så lang tid sad Bertel Haarder (V):

Bertel Haarder (V) har været undervisningsminister i sammenlagt 5.594 dage - eller 15 år og 119 dage. Med sin tid som integrationsminister, europaminister og indenrigs- og sundhedsminister har han den 1. marts 2010 været minister i 6.805 dage - eller 18 år og 235 dage.

Top 3 over længst siddende undervisningsministre siden 1945:

  1. Bertel Haarder (V) (5.594 dage) i perioden 1982-2010

  2. Ole Vig Jensen (RV) (1.884 dage) i perioden 1993-1998

  3. Julius Bomholt (S) (1.597 dage) i perioden 1950-1957

Giv din mening til kende:

Hvad husker du Bertel Haarder for? Hvilke aftryk satte han på uddannelsesområdet i sin tid som minister? Hvad var hans successer og fiaskoer? Skriv en kommentar til artiklen eller send din kommentar til [email protected] 


Kilde: Statsministeriet og Altingets egne beregninger

Han blev første gang undervisningsminister i september 1982 på et tidspunkt, hvor den nyudnævnte undervisningsminister Tina Nedergaard (V) blot var 13 år og stadig gik i folkeskole i det nordjyske. Siden er flere årtier passeret, og Bertel Haarder (V) nåede at sidde som undervisningsminister i sammenlagt 5.594 dage - eller 15 år og 119 dage.

Og ifølge politikere og aktører forlader Bertel Haarder et område, som han på godt og ondt har præget i mere eller mindre grad de seneste tre årtier.

"Når Bertel var bedst, var han en politisk politiker og ikke en administrativ politiker. Han er skarp og ideologisk, men også i stand til at lande et kompromis, så alle føler, at de kommer ud med en sejr. Han havde nogle klare visioner om, hvad han ville med uddannelsespolitikken, men i den sidste del af hans sidste periode gik han i stå. På den måde har han nok været undervisningsminister et par år for meget," siger Christine Antorini, Socialdemokraternes uddannelsesordfører, og bliver bakket op af Marianne Jelved, uddannelsesordfører for De Radikale.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00