Tina Nedergaard kaldt i sit første samråd

TIMETAL: Ikke færre end 32 procent af alle skoleelever får færre undervisningstimer, end de har krav på. SF kalder den nye minister i sit første samråd, men Nedergaard sender ansvaret til kommunerne.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) skal i sit første samråd som minister.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) skal i sit første samråd som minister.
Anders Heissel

Det nytter ikke noget, hvis ministeren siger, at vi har verdens dyreste folkeskole, når eleverne ikke kan få de fornødne timer. Vi skal have ministeres svar på, hvad hun vil gøre ved det, for det er langt vigtigere end rejsehold og eftersyn.

Pernille Vigsø Bagge
SF's uddannelsesordfører
Fakta

Samrådsspørgsmålene:

- Hvordan vil undervisningsministeren sikre, at alle kommuner fremover lever op til minimumstimetallene for fagene i folkeskolen?

- Hvordan vil ministeren sikre, at den økonomiske situation, med udsigt til nulvækst i kommunerne, ikke forårsager flere aflyste timer og flere tilfælde, hvor kommunerne ikke lever op til minimumstimetallene for fagene i folkeskolen?

- Hvordan vil ministeren sikre, at skoler og kommuner fremover indberetter på et nøjagtigt grundlag, hvor mange aflyste timer skolerne i en kommune har haft, samt hvorvidt skolerne lever op til minimumstimetallet?

Efter mindre end en uge som undervisningsminister bliver Tina Nedergaard (V) nu kaldt i sit første samråd.

Det er SF, der har kaldt ministeren i samråd, fordi antallet af elever, der modtager for få undervisningstimer, er steget markant de seneste år. Ifølge Skolestyrelsen har 168.436 elever - eller cirka 32 procent af alle elever - færre undervisningstimer end minimumstimetallene i skoleårene 2006/07-2008/09. Tallet var 14.742 elever eller 22 procent af eleverne i skoleårene 2004/05-2006/07.

"Det er utroligt, at regeringen har gang i læsefonde og 360 graders eftersyn, når den ikke gang sørger for, at eleverne får den undervisning, de har krav på. Bertel Haarder lovede, at han ville tage fat på problemet, men det har han jo ikke mulighed for som indenrigs- og sundhedsminister. Derfor skal Tina Nedergaard i samråd for at forklare, hvordan hun vil løse problemet," siger Pernille Vigsø Bagge, SF's uddannelsesordfører.

Kommunernes problem er også regeringens
Hun kalder det fundamentalt vigtigt, at eleverne får den undervisning, de har krav på, og at skatteyderne får den undervisning, de har betalt for.

"Det nytter ikke noget, hvis ministeren siger, at vi har verdens dyreste folkeskole, når eleverne ikke kan få de fornødne timer. Vi skal have ministeres svar på, hvad hun vil gøre ved det, for det er langt vigtigere end rejsehold og eftersyn," siger Pernille Vigsø Bagge.

Men det er vel kommunernes ansvar at give eleverne nok undervisningstimer?


"Ja, men kommunernes problem er også regeringens problem, for mange kommuner har ikke råd til at overholde lovgivningen på eksempelvis skoleområdet, og det er qua økonomiaftalerne derfor også regeringens problem. Tina Nedergaard skal sige til finansministeren, at vi har et problem her," siger Pernille Vigsø Bagge

Tage mere alvorligt end Haarder
Tidligere undervisningsminister Bertel Haarder (V) var i samråd om samme emne i oktober sidste år, og Christine Antorini, Socialdemokraternes uddannelsesordfører, håber, at den tidligere minister har taget fat.

"Man må sandelig håbe, at Bertel Haarder skrev ud til kommunerne og bad dem få styr på området, for de få timer er jo brud på loven. Og når nu Lars Løkke vil have eleverne i top-fem, var det måske en ide at kigge på, at eleverne have de de fornødne timer. Derfor har vi brug for en minister, der rent faktisk gør noget. Jeg håber, at Tina Nedergaard vil tage opgaven mere alvorligt end Bertel Haarder, for de ulovligheder skal stoppes," siger Christine Antorini.

Dokumentation

Fakta om minimumstallene:

Skoleårene 2004/05-2006/07

  • 114.742 elever svarende til ca. 22 pct. har på baggrund af de planlagte timetal færre undervisningstimer end minimumstimetallene

  • 89 kommuner har tilsyneladende ikke overholdt minimumstimetallene

  • 636 skoler svarende til ca. 40 pct. har indberettet færre timer end minimumstimetallene


Skoleårene 2005/06-2007/08

  • 115.054 elever svarende til ca. 22 pct. har på baggrund af de planlagte timetal færre undervisningstimer end minimumstimetallene

  • 90 kommuner har tilsyneladende ikke overholdt minimumstimetallene

  • 612 skoler svarende til ca. 40 pct. har indberettet færre timer end minimumstimetallene


Skoleårene 2006/07-2008/09

  • 168.436 elever svarende til ca. 32 pct. har på baggrund af de planlagte timetal færre undervisningstimer end minimumstimetallene

  • 95 kommuner har tilsyneladende ikke overholdt minimumstimetallene

  • 974 skoler svarende til 66 pct. har indberettet færre timer end minimumstimetallene


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00