Debat

3F: Arbejdsmarkedsuddannelser er blevet udsultet

DEBAT: AMU er på mange måder en god investering i det danske arbejdsmarked, fordi man kan opkvalificere ufaglærte. Men det kræver, at området bliver prioriteret, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

Foto: 3F
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

På kort sigt skulle AMU være en redningskrans for de virksomheder, der oplever mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og på lang sigt skulle AMU sikre, at vi på arbejdsmarkedet kan imødekomme de kompetenceudfordringer, der følger i kølvandet på ny teknologi, øget globalisering, disruption og så videre.

Senest har Statsministeren i sit kommissorium til Disruptionrådet netop nævnt denne langsigtede udfordring som et af de mest centrale indsatsområder.

På trods af ovenstående mål, så er antallet af ufaglærte og faglærte, der tager et AMU-kursus, siden 2011 halveret. Den udvikling er i sagens natur stærkt bekymrende. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der skal være incitament til efteruddannelse
I 3F mener vi, der er tre helt særlige økonomiske grunde til, at det går så skidt for AMU.

For det første blev den godtgørelse (VEU-godtgørelsen), som virksomhederne får i kompensation, når medarbejderne deltager i voksen- og efteruddannelse, i forbindelse med genopretningspakken i 2010 sat ned fra 100 til 80 pct. af dagpengesatsen. Det har lagt en dæmper på virksomhedernes efterspørgsel efter uddannelse.

I alt er de uddannelser, der skulle sikre virksomhederne kvalificeret arbejdskraft og ufaglærte og faglærte et kompetenceløft, blevet tørret for 343,2 millioner kroner.

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

For det andet har den nuværende Regering indført et omprioriteringsbidrag på to procent om året, som betyder en systematisk udhuling af økonomien på de skoler, der udbyder AMU.

Og for det tredje er det for nyligt kommet frem, at de skoler, der udbyder AMU, er blevet systematisk underfinansieret. Der har været årlige underbetalinger til AMU på cirka 100 millioner kroner om året fra 2012-2014 og 50 millioner kroner i 2015.

Nedskæringer bliver et problem på arbejdsmarkedet
I alt er de uddannelser, der skulle sikre virksomhederne kvalificeret arbejdskraft og ufaglærte og faglærte et kompetenceløft, blevet tørret for 343,2 millioner kroner.

Det er Undervisningsministeriets egen takstanalyse, der viser den systematiske underfinansiering. 

Det er helt uacceptabelt og hen i vejret - og har afstedkommet, at VEU-rådet, hvor blandt andet lønmodtagere og arbejdsgivere er repræsenteret, har udtrykt bekymring over det betydelige underskud på undervisningsdriften i AMU. Det vil alt andet lige svække skolernes incitamenter til at udbyde AMU-kurser.

For eksempel er det 3Fs klare opfattelse, at erhvervsskolerne, som står for hovedparten af AMU-aktiviteten, i stigende grad fravælger at udbyde AMU. Man forstår dem godt - ingen ønsker jo at drive en underskudsgivende forretning.

Konsekvenserne af denne udsultning af AMU er uoverskuelige. Uanset hvad man måtte mene om AMU, så ændrer det ikke ved, at kurserne som voksen- og efteruddannelse er og bliver rygraden i uddannelsesindsatsen overfor ufaglærte og faglærte.

AMU medvirker til udvikling af det danske arbejdsmarked
Samtidig er det uomtvisteligt, at AMU har spillet en helt afgørende rolle i forhold til udviklingen af det effektive danske arbejdsmarked, som er kendetegnet ved stor omstillingsparathed, agilitet og innovation.

For eksempel har undersøgelser fra Tænketanken DEA vist, at 60 procent af de ufaglærte i Danmark arbejder som ’semi-super’ eller som ’super-ufaglærte’, hvilket vil sige, at de varetager arbejdsopgaver på faglært niveau i virksomhederne. Det kan kun lade sig gøre, fordi de ufaglærte løbende har været på AMU-kursus.

Samtidig kan vi på www.jobindsats.dk se, at AMU-kurser er et af de aktiveringstilbud, som giver en høj beskæftigelseseffekt hos ledige.

Hvis vi også i fremtiden skal have en velkvalificeret arbejdskraft, der kan øge produktiviteten, løse nye opgaver og bidrage positivt i virksomhederne, så skal vi have gang i voksen- og efteruddannelsesaktiviteten.

En af måderne må være at sikre en genopretning af AMU’s økonomi, således at det igen kan betale sig for skolerne at udbyde kurser af høj kvalitet, og virksomhederne får lyst til at efterspørge samme. Det bliver en kerneopgave både i de forestående trepartsforhandlinger og i drøftelserne i statsministerens Disruptionråd. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00