Debat

Afdelingsleder: FVU er blevet et bureaukratisk helvede uden sidestykke

DEBAT: Love, bekendtgørelser og restriktioner gør, at der stadig kun få deltagere på FVU-kurserne, selvom et stort antal danskere mangler grundlæggende kvalifikationer. Skru ned for bureaukratiet og få opkvalificeret danskerne, skriver Sune Pihl.

FVU er blevet så bureaukratisk, at målgruppen ikke får en uddannelse. Samtlige systemer bør afbureaukratiseres, skriver Sune Pihl.
FVU er blevet så bureaukratisk, at målgruppen ikke får en uddannelse. Samtlige systemer bør afbureaukratiseres, skriver Sune Pihl.Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sune Pihl
Afdelingsleder, HF & VUC FYN Odense

Mange danskere får længerevarende uddannelser. Tilmeldingen til masteruddannelserne er voksende. Forskellen mellem de lavt- og højtuddannede kan ikke kun aflæses i indkomst og jobmuligheder, men også i adgangen til uddannelse.

Det er nemt at blive optaget på en master, mens det er blevet tungt, komplekst og besværligt at få et FVU-kursus.

FVU er tiltænkt de utroligt mange danskere, der har udfordringer med basale færdigheder. Om det er dansk, matematik, engelsk, digital eller FVU-START – mulighederne er der, som sådan.

Fakta
  • For 20 år siden lancerede daværende undervisningsminister Margrethe Vestager (R), FVU – Forberedende Voksen Undervisning, i henholdsvis læsning og matematik.
  • Loven kom som en udløber af PIAC-undersøgelsen, som viste at op mod 1 million borgere i Danmark havde mangelfulde grundlæggende kompetencer i læsning, stavning og skrivning. Et rystende stort tal. Noget måtte der gøres. I lovens §2 stod;
  • Alle, der er fyldt 18 år, og som har forudsætninger for at følge undervisningen med udbytte, har adgang til forberedende voksenundervisning.
  • Siden 2000 er FVU blevet omkranset af nye, flere og mere komplekse love, bekendtgørelser og restriktioner.
  • Nationale målsætninger og forventninger er aldrig indfriet. Det betyder at hullet PIAC-undersøgelsen fremviste er lige så stort tal som for 20 år. siden.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Bureaukrati, optagelsesprocesser, tilsyn, dokumentation og administration har druknet FVU’en. Et kursus til de svageste er blevet et kursus ingen kan få.

Målgruppen får ikke uddannelse
Da jeg startede på min masteruddannelse i offentlig ledelse, skulle jeg udfylde et simpelt ansøgningsskema, sende et eksamensbevis og så kom regningen.

FVU er blevet et bureaukratisk helvede uden sidestykke i forhold til opgaven, og resultatet er, at målgruppen ikke får uddannelse. Skellet i samfundet vokser.

Sune Pihl
Afdelingsleder, HF & VUC FYN Odense

For at blive optaget på FVU skal du igennem en kompleks og lang interviewguide (som kun for nogle fag udløser taxameter for udbyderen af FVU), udbyderen skal dokumentere at kursisten er i målgruppen og dokumentationskravene for optag og senere progression er krævende.

Systemer der skal sikre, at dem der har mest behov for uddannelse, ikke snyder sig til basal undervisning. I FVU’en er der endda indlagt en stopklods, så man ikke kan få et trin flere gange.

Det skulle jo nødigt være sådan, at borgere med udfordringer skal have mulighed for et ekstra forsøg. FVU er blevet et bureaukratisk helvede uden sidestykke i forhold til opgaven, og resultatet er, at målgruppen ikke får uddannelse. Skellet i samfundet vokser.

Samtlige systemer skal afbureaukratiseres
Vi taber de lavest uddannede. Vi besværliggør adgangen til uddannelse, for dem der har det største behov. Vi fastholder et samfund hvor få får meget, og mange ikke har reel adgang til efteruddannelse, lige meget om de ønsker det eller ej.

Afbureaukratiser samtlige systemer omkring FVU. Samtale, test, udredning, tilbagemelding og det arkiveringshelvede, der den seneste måned kun er blevet endnu værre (med nye interviewguides for samtlige FVU-fag).

Lad flere få glæde af FVU–START, dansk, matematik, digital og engelsk. Lad os løfte de lavest uddannede borgere der ønsker uddannelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00