Minister til kamp mod mobning: Her er planen

MOBNING: Ellen Trane Nørby (V) lancerer aktionsplan mod mobning, der anbefaler mere lovgivning, oprettelse af centralt klageorgan og yderligere udvikling af fagpersoner. KL forholder sig skeptisk over for mere lovgivning.

Sammen med Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet lancerer børn- og undervisningsminister, Ellen Trane Nørby (V), aktionsplan mod mobning. 
Sammen med Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet lancerer børn- og undervisningsminister, Ellen Trane Nørby (V), aktionsplan mod mobning. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Frederik Tillitz

Regeringen ønsker, at alle børn og unge får en barndom uden mobning. Derfor lancerer børn- og undervisningsminister, Ellen Trane Nørby (V), aktionsplanen Alle for en mod mobning.

”Mobning er ødelæggende og giver ar på sjælen. Derfor er vi forpligtede til at gøre en ekstra indsats,” siger ministeren på et pressemøde.

Aktionsplanen giver en række råd og anbefalinger om forebyggelse og bekæmpelse af mobning til centrale aktører tilknyttet dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser.

Planen anbefaler blandt andet, at der stilles større lovgivningsmæssige krav til folkeskolernes antimobbestrategier, at der oprettes et klageorgan mod mobning, og at fagpersoner omkring børn og unge kompetenceudvikles.

”Jeg gør mig ingen forhåbninger om, at hvis det skrives ind i loven, vil det løse alle problemer. Men jeg tror, at summen af alle anbefalinger er noget, der rigtig kan rykke ved, hvor mange børn og unge, der oplever mobning,” siger hun.

En samlet indsats
Planen er blevet til sammen med Red Barnet, Børnerådet, Børns Vilkår, flere interessenter og politikere. I Red Barnet bakker man op om aktionsplanen.

”Der er for mange børn, der oplever mobning. Alle aktører skal for første gang nogensinde arbejde sammen mod mobningens uvæsen, så børn kan udleve deres fulde potentiale i en skoletid uden mobning,” siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet.

Børnerådets formand, Per Larsen, er også begejstret for tiltaget.

"Det er børns konventionsmæssige ret at kunne gå i skole uden at opleve mobning. Talrige undersøgelser fra Børnerådet bekræfter desværre, at der ikke sker nok, når det handler om at nedbringe antallet af børn, der bliver mobbet. Hvis vi vil mobning til livs, må vi løfte i flok, og så er jeg især tilfreds med, at aktionsplanen også peger på politiske og lovmæssige tiltag. Det er der brug for," siger Per Larsen i en pressemeddelelse.

KL: Rigelig lovgivning
I KL forholder man sig mere skeptisk over for aktionsplanen.

”Vi skal mobning til livs. Det kræver en indsats fra alle voksne. Ikke yderligere lovgivning og et statsligt organ, der fører tilsyn med kommunerne,” siger Anna Mee Allerslev (R), formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg, i en pressemeddelelse.

Hun er modstander af, at der bliver lagt op til at indføre yderligere lovgivning på området.

”Skolerne skal allerede i dag sørge for, at der er en beskrevet indsats mod mobning i en antimobbestrategi. Den er lovpligtig og skal være en del af hele skolens værdisæt. Samtidig spørges der hvert år ind til mobning i trivselsundersøgelserne, så skolerne herigennem kan få en pejling på status,” siger Anna Mee Allerslev og fortsætter:

”Den nuværende lovgivning er tilstrækkelig. Mere specifik lovgivning vil fjerne fokus fra, at mobning skal bekæmpes ved at arbejde med fællesskaber og trivsel.”

Dokumentation

Alle for en mod mobning

Aktionsplanens mål:
Alle børn og unge har ret til at være en del af positive, faglige og sociale læringsfællesskaber – ingen skal opleve mobning.
Udbrede den nyeste viden om, at mobning er et gruppefænomen, og synliggøre værktøjer til at forebygge og bekæmpe mobning både off- og online.
Engagere alle voksne omkring børn og unge samt kommunalforvaltninger, organisationer og stat til at tage et fælles ansvar for at forebygge og bekæmpe mobning.

Anbefalingerne henvender sig til stat, kommunalforvaltninger, organisationer, dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser.

Målgrupper for indsatsen:
Børn og unge i dagtilbud, grundskole og på ungdomsuddannelser.
De voksne omkring børn og unge samt kommunalforvaltninger, organisationer og stat.

Anbefalinger:
Antimobbestrategier
Oprettelse af et tilsyns-, vejlednings- og klageorgan
mod mobning
Kompetenceudvikling af fagpersoner
Forebyggelse og bekæmpelse af deling af krænkende
billeder med videre

Læs alle anbefalingerne i aktionsplanen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00