Bondo tror på aftale inden storkonflikt: ”Men det bliver svært”

OK18: Repræsentant for de offentlige ansatte Anders Bondo tror på, at der kan landes en aftale, når arbejdsmarkedets parter skal forhandle i Forligsinstitutionen. Men det bliver ikke nemt. Hvis løsningen lå lige for, havde vi selv leveret den, siger Bondo.

Foto: /ritzau/David Leth Williams
Emma Qvirin Holst

Danskerne skal vente lidt med at bekymre sig om, hvem der skal passe deres børn og sørge for, at deres forældre får den ældrehjælp, de har brug for.

Generelt er der endnu ingen grund til at forberede sig på en storkonflikt.

Sådan siger lærernes formand Anders Bondo, der er en af de offentlige ansattes repræsentanter ved overenskomstforhandlingerne med staten, kommunerne og regionerne.

Første skridt bliver nemlig, at arbejdsmarkedets parter skal mødes torsdag, hvor de er blevet indkaldt til møde af forligsmand Mette Christensen fra Forligsinstitutionen. Herefter er der en måned til at forhandle en fælles aftale på plads med forligsmanden for bordenden, inden de nuværende overenskomster udløber 1. april, og en storkonflikt vil blive sat i værk.

”Der er ikke nogen, der egentlig ønsker sig en konflikt. Så man kan bruge varslingen om konflikt til lægge et pres på parterne og sige, at nu mener vi det her alvorligt,” siger Anders Bondo og tilføjer:

”Jeg vil bestemt ikke afvise, at vi kan finde et resultat i Forligsinstitutionen. Det er derfor, vi møder op. Men hvis det så ikke lykkes, så er konflikten en realitet, sådan er det jo.”

Vi skal ikke begynde at forberede os på storkonflikt 1. april endnu?

”Nej, det vil jeg ikke gøre.”

Forligsinstitutionen har til opgave at få parterne til at indgå et kompromis med henblik på at undgå en konflikt. Forligsmanden har mere magt i den forstand, at han eller hun kan kræve, at parterne møder op til de møder, som de bliver indkaldt til.*

Læs også

Selvom Anders Bondo forventer, at der kan landes en aftale, når forligsmanden kommer for bordenden, lægger han ikke skjul på, at det bliver svært.

”Vi har ikke lige løsningen foran os, for så havde vi selv landet den. Men det er det, som vi har forligsmanden til, der kan kigge lidt på de gordiske knuder udefra og se, om hun eller han kan finde et kompromis,” siger Anders Bondo og tilføjer:

”Det kan man fint nå på en måned, men vi skal have hul på de helt grundlæggende udfordringer fra forhandlingerne.”

Muligt nedbrud i regionale forhandlinger
Fredag brød forhandlingerne på statens område sammen, og mandag aften fulgte kommunerne trop, da kommunernes forhandler Michael Ziegler og Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunale- og regionsansatte foreløbig måtte opgive at blive enige om en ny overenskomst.

Michael Ziegler havde ellers søndag satset på, at han ville have en aftale i hånden, når han tirsdag markerer sin 50-års fødselsdag med en reception.

Danske Regioner mødes med Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunalt- og regionsansatte, tirsdag klokken 13 ifølge Altingets oplysninger. Forventningen inden mødet er dog, at de forhandlinger - ligesom på de to andre områder - vil bryde sammen.

”Der er ikke så mange, der tror, at det lige bliver columbusægget, der får løst de offentlige overenskomstforhandlinger,” siger Anders Bondo.

Onsdag 28. februar er deadlinen for at varsle en konflikt fra 1. april, og torsdag mødes alle arbejdsmarkedet parter med forligsmanden, medmindre der mod al forventning falder en aftale på plads inden.

”Det er meget svært at se. Når man har et sammenbrud, så er det fordi, man virkelig har forsøgt at nå hinanden. Der skal nye konkrete forslag til, men hvis de kommer, kan det da godt ske, at vi vender tilbage. Men der er ikke lang tid til torsdag,” siger Anders Bondo.

Opdateret 28. februar klokken 15:11. Tidligere fremgik det, at parterne skal komme med indrømmelser, hvis forligsmanden kræver det. Det er ikke korrekt. den magtbeføjelse har hun ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

0:000:00