Borgerlig uenighed om adgangskrav til ungdomsuddannelserne

ADGANGSKRAV: De blå partier på Christiansborg er splittede om, hvilke adgangskrav der fremover skal stilles til de unge, der vil søge ind på gymnasiet eller en erhvervsskole. Partierne er dog enige om, at karakterer alene ikke er nok.
Debatten om adgangskravene til ungdomsuddannelserne er for alvor blusset op blandt de blå partier.
Debatten om adgangskravene til ungdomsuddannelserne er for alvor blusset op blandt de blå partier.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det er ikke politikernes opgave at detailstyre, hvilke specifikke adgangskrav der skal være. Det er derimod skolerne, der har den tætte berøring med hverdagen og de elever, der søger ind. Derudover er det firkantet med et generelt karakterkrav på 2 i dansk og matematik. Det siger ikke noget om den generelle faglighed.

Merete Riisager (LA)
Børne- og undervisningsordfører
Landets gymnasier og erhvervsskole skal selv kunne vælge, hvem de vil lukke ind på deres uddannelser.

Sådan lød meldingen tidligere på ugen fra Venstres uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen. Det borgerlige oppositionsparti vil nemlig give ungdomsuddannelserne frihed til selv at fastsætte deres egne adgangskrav, så de via eksempelvis optagelsessamtaler, adgangsprøver eller karakterkrav kan sortere de ikke-egnede fra.

Den ide får dog en noget blandet modtagelse fra de borgerlige kollegaer på Christiansborg, som allerede er gået i gang med at forberede sig på efterårets erhvervsskolereform.

Hos Liberal Alliance er der uforbeholden opbakning til ideen. Partiet har nemlig tidligere foreslået samme model, og derfor glæder det børne- og undervisningsordfører Merete Riisager, at Venstre nu har adopteret det liberale partis politik.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00