Danmarkskort: Hvilke kommuner får flest statsjob i forhold til indbyggertallet?

UDFLYTNING: Middelfart og Sorø er de store vindere af den seneste udflytningsplan målt i forhold til indbyggertallet. Og Frederikshavn og Haderslev ligger i forvejen lunt i svinget. Men ni ud af ti af de kommuner, som i forvejen lå i bund, får heller ikke noget denne gang. Se her, hvor mange statslige arbejdspladser din egen kommune har i dag, og om der er flere på vej.

Selvom Odense lignede den store vinder, da regeringen i sidste uge afslørede, hvor de næste cirka 3.400 statslige arbejdspladser skal flyttes hen, ser billedet anderledes ud, når man kigger nærmere efter.

Det er nemlig Middelfart, Sorø og Ringkøbing-Skjern, der topper listen, når man ser på, hvor mange nye statsjob der kommer i forhold til indbyggertallet i kommunen. Regnet på denne måde ryger Odense helt ned på tiendepladsen.

Det viser Altingets analyse.

(Artiklen fortsætter under figurerne)

Ser man i stedet på, hvor de statslige arbejdspladser er placeret i dag (før næste udflytningsrunde er eksekveret), toner Lyngby-Taarbæk og Glostrup frem som de kommuner, der har flest målt i forhold til indbyggertallet.

Det skyldes især nogle af de store institutter under Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby og Fødevarestyrelsen i Glostrup.

Også Viborg og Roskilde ligger i top med væsentlig flere statslige arbejdspladser end storbyer som Odense, Aalborg og Aarhus, hvis man ser det i forhold til indbyggertallet. Viborg hentede ved den første udflytningsrunde 258 statslige arbejdspladser til kommunen, blandt andre Civilstyrelsen og en række klagenævn.

Roskilde har ud over et universitet blandt andet DTU Risø. Kommunen har i øvrigt udsigt til at få yderligere 264 nye arbejdspladser i forbindelse med den nye skatteforvaltning.

Også kommuner som Frederikshavn, Slagelse og Haderslev har forholdsvis mange statslige arbejdspladser i forhold til kommunernes størrelse.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Den næste flytterunde giver statslige arbejdspladser til de fleste dele af landet, selvom der er enkelte større, lyse pletter på kortet – især i Nordsjælland og Syd- og Midtjylland. Vejle Kommune fik dog 81 nye statslige arbejdspladser ved den første udflytningsrunde i 2015.

,

Forrige artikel Altinget: uddannelse sætter spot på formændene Altinget: uddannelse sætter spot på formændene Næste artikel Nu kan borgere sende forslag direkte i Folketingssalen Nu kan borgere sende forslag direkte i Folketingssalen