Debat

DEA: Færre SU-klip kan forkorte studietiden

DEBAT: DEAs analyse af internationale erfaringer med reformer af studiestøtte viser, at der kan være positivt at reducere SU-klip. Læs vicedirektør for DEA Bjarne Lundager Jensens indspark i SU-debatten her.
"Ser man på de empiriske erfaringer, tyder noget på, at afskaffelse af det sjette SU-år kan være en god ide," skriver Bjarne Lundager Jensen, DEA.
"Ser man på de empiriske erfaringer, tyder noget på, at afskaffelse af det sjette SU-år kan være en god ide," skriver Bjarne Lundager Jensen, DEA.Foto: www.dea.nu
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Lundager Jensen
Vicedirektør, tænketanken DEA

Regeringen barsler med en SU-reform. En reform, som skal være med til at få de unge hurtigere gennem deres videregående studier og ud på arbejdsmarkedet. 

For at få mere viden om, hvordan SU-systemet bidrager til at motivere de studerende, har DEA udarbejdet en analyse, der gennemgår studier af empiriske erfaringer fra Danmark og en række nordeuropæiske lande, hvor uddannelsessystemet ligner det danske, f.eks. Finland, Norge, Holland og Tyskland.

Højere SU øger optag
En af analysens konklusioner er, at højere SU kan øge optaget på videregående uddannelser. 10 pct. højere SU giver 0,5 pct. point øget optag. Jo højere SU'en er, jo større er altså det økonomiske incitament til at tage en lang videregående uddannelse.

I tænketanken DEA så vi gerne en reform af det nuværende SU-system, så der stadig kan tildeles fjumreår til de grupper, der risikerer et højere frafald. Det kunne eksempelvis være ekstra klip til studerende fra dårligere sociale kår, eller til studerende der bliver forsinkede, fordi de går på et studie, hvor det er vanskeligt at bestå eksamenerne.

Bjarne Lundager Jensen
Vicedirektør, tænketanken DEA

Studier peger også på, at højere SU i nogle tilfælde medvirker til at reducere frafaldet, især for unge hvis forældre ikke selv har taget en lang uddannelse. Endelig har højere SU i flere lande ledt til, at flere unge blev motiverede til at øge studieindsatsen. Højere SU er altså positivt - men når nu de danske studerede har et af de højeste SU-stipendier i verden, er det næppe samfundsøkonomisk forsvarligt at sætte højere SU på dagsordenen.

Færre SU-klip forkorter studietid
For nylig blev det forslået, at regeringen fjerner det såkaldte "fjumreår" på de videregående uddannelser, dvs. retten til at modtage SU et år ud over den normerede studietid.

Ser man på de empiriske erfaringer, tyder noget på, at afskaffelse af det sjette SU-år kan være en god ide. Studier fra både Finland og Holland viser, at hvis man fjerner klip, så vil det være med til at forkorte studietiden og øge de studerendes studieindsats. Færre SU-klip ser i nogle lande altså ud til at motivere de studerende til hurtigere gennemførsel.

Til gengæld trækker færre SU-klip også i retning af mindre optag og højere frafald. Det højere frafald gælder studerende, der ikke kan bestå studiet på normeret tid på grund af studiets karakteristika. F.eks. på studier, hvor det er vanskeligt at bestå eksamenerne. Et tysk studie viser bl.a., at hvis der indføres en afgift for de langsomme, hvilket er at sammenligne med færre SU-klip, får det flere til at falde fra.

Gør SU aldersbetinget
Det kan som nævnt være hensigtsmæssigt, at en kommende SU-reform tager udgangspunkt i en reduktion af SU-klippene, især hvis man samtidig øger adgangen til billige SU-lån for de unge, hvis forældre tilhører en lavindkomstgruppe.

I tænketanken DEA så vi gerne en reform af det nuværende SU-system, så der stadig kan tildeles fjumreår til de grupper, der risikerer et højere frafald. Det kunne eksempelvis være ekstra klip til studerende fra dårligere sociale kår, eller til studerende der bliver forsinkede, fordi de går på et studie, hvor det er vanskeligt at bestå eksamenerne.

Et alternativ og en mindre administrativ tung løsning, der kan fremme hurtigere gennemførsel, er at gøre fjumreåret aldersbetinget. Fjumreåret kunne være en bonus til de 18-23 årige. Bliver man for gammel i systemet, så bortfalder retten til flere klip. Det ville være et vigtigt signal at sende til de studerende, så vi for alvor kan få gennemsnitalderen på kandidater ned.

Der er mange selvstændige grunde til at tage verdens mest generøse SU-system op til revision. I DEA håber vi på et ambitiøs og modigt udspil fra regeringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00