Debat

Debat: Bevar den eksisterende EGU

DEBAT: EGU bør ikke indgå i den ny forberedende grunduddannelse, men derimod bevares som erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse, skriver formanden for Netværket Den Helhedsorienterede Indsats, Jørgen Christensen.

EGU bør fortsætte som en selvstændig ungdomsuddannelse med den eksisterende vekselvirkning mellem oplæring via praktisk arbejde i virksomhedspraktik og teori i korte, fleksible kurser, skriver Jørgen Christensen.
EGU bør fortsætte som en selvstændig ungdomsuddannelse med den eksisterende vekselvirkning mellem oplæring via praktisk arbejde i virksomhedspraktik og teori i korte, fleksible kurser, skriver Jørgen Christensen.Foto: /ritzau/Charlotte de la Fuente
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Christensen
Formand for DHI – Netværket Den Helhedsorienterede Indsats

EGU (erhvervsgrunduddannelse) foreslås at indgå i den ny forberedende grunduddannelse.

Det kan undre, fordi EGU klart er lovgivet og fungerer som en erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse – og ikke et forberedende forløb.

EGU er for de fleste deltagere dén uddannelse på dét individuelle niveau, der matcher deres muligheder og giver dem adgang til arbejdsmarkedet eller mere uddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I regeringens oplæg ”Tro på dig selv – det gør vi” er der flere oplagte forslag om en ny samlet forberedende ungdomsuddannelse organiseret i en Produktionsskolelinje, en Almen linje og en Erhvervslinje.

EGU som selvstændig ungdomsuddannelse
EGU bør imidlertid fortsætte som en selvstændig ungdomsuddannelse med den eksisterende vekselvirkning mellem oplæring via praktisk arbejde i virksomhedspraktik og teori i korte, fleksible kurser - tæt forbundne og med fokus på læring i praksis i arbejdslivet – og ikke som foreslået med ulønnet praktik med forsørgelse på produktionsskoletakst og fast skolelignende modulstruktur.

EGUs styrke er den tætte tilknytning til arbejdsmarkedet og den gennemgående ”faste hånd i ryggen”, der følger den unge i hele forløbet.

Jørgen Christensen
Formand for DHI – Netværket Den Helhedsorienterede Indsats

EGUs styrke er den tætte tilknytning til arbejdsmarkedet og den gennemgående ”faste hånd i ryggen”, der følger den unge i hele forløbet, dels med den kommunale helhedsorienterede EGU-vejleder og dels med den faglige mentorlignede ”læremester” på arbejdspladsen.

De unge på EGU skal fortsat lønnes med overenskomstaftalt elevløn i praktikken. ”Rigtig” løn motiverer og fremmer oplevelsen af anerkendelse og nytte. Gratis virksomhedspraktik fremmer næppe virksomhedernes ansvar for de unges oplæring.

Statsfinansiering af EGU
Erhvervsgrunduddannelsen er lovgivet og fungerer som en erhvervskompetencegivende uddannelse, som har sine udfordringer som alle andre uddannelser, blandt andet i forhold til etablering af praktikforløb helt parallelt med de øvrige erhvervsuddannelser, men det vil næppe løses ved at gøre EGU til del af FGU.

En ren statsfinansiering kunne blandt andet sikre, at unge i alle kommuner fik samme adgangsvilkår til EGU.

Som det er nu, hvor EGU er finansieret via en kombination af bloktilskud og taxametertilskud, er der meget store forskelle i unges adgang til EGU alt efter kommunernes praksis og prioritering.

Bevar det velfungerende eksisterende EGU – og tilføj eventuelt en enstrenget statslig styrings- og finansieringsmodel samt klarere effekt- og opfølgningssystemer i statslig regi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00