Derfor røg Forsvarsministeriets departementschef ikke

ANSVAR: En ulæst mail og en særlig organisering er del af forklaringen på, at Forsvarsministeriets departementschef ikke skal tage skraldet for den meget sene orientering af forsvarsministeren om regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, klarer frisag.
Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, klarer frisag.Foto: Kasper Palsnov / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Hvorfor er det ikke Forsvarsministeriets øverste embedsmand, departementschef Thomas Ahrenkiel, der bliver fritaget fra tjeneste som konsekvens af, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) først blev orienteret om regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse godt 16 timer før, at Altinget som det første medie torsdag i sidste uge kunne fortælle om sagen og kun godt 36 timer før Rigsrevisionen fremlagde en stærkt kritisk beretning om sagen?

Det spørgsmål gik igen, da Trine Bramsen tirsdag holdt pressemøde om sagen, som kom frem i torsdags. Trine Bramsen lagde da heller ikke skjul på, at hun er ganske utilfreds med departementets ministerbetjening, som hun finder har været yderst mangelfuld.

"Som minister skal man kunne stole på sit embedsværk. Det er dybt kritisabelt, at jeg ikke er blevet informeret om sagen tidligere, og jeg mener, at det udgør et demokratisk problem. Derfor kommer sagen også til at få konsekvenser i departementet" sagde Trine Bramsen.

Fritaget for tjeneste
I denne omgang bliver det dog ikke departementschefen, der bliver bedt om at pakke sine ting. Det gjorde i stedet direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans J. Høyer, og Forsvarsministeriets koncernstyringsdirektør, Per Pugholm Olsen, der begge er blevet fritaget for tjeneste.

Modsat andre ministerier, så har man nemlig en koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet, som afdelingscheferne refererer til i stedet for at referere direkte til departementschefen, sådan som det er tilfældet i andre ministerier. Det skyldes den særlige organisering af Forsvaret i en koncern med et ministerium og otte underliggende styrelser, som daværende forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), fik trumfet igennem i 2013. 

Øverste ansvarlige
På pressemødet fremlagde Trine Bramsen en redegørelse om sagen, som hun mandag modtog fra departementschef Thomas Ahrenkiel. Heraf fremgår det, at departementschefen først blev bekendt med sagens alvor tirsdag i sidste uge – en dag før ministeren. Koncernstyringsdirektøren havde til gengæld kendt til sagen i adskillige måneder. Og det er det, der redder departementschefen.

"Ifølge de oplysninger, jeg har på nuværende tidspunkt, så er departementschefen også først sent blevet orienteret om det store billede af sagen. Altså den kritiske karakter, sagen har haft. Det er på den baggrund, at jeg mener fortsat at kunne have tillid til departementschefen," siger Trine Bramsen.

Thomas Ahrenkiel mener dog selv, at han er den øverste ansvarlige for den sene orientering af ministeren.

"Det er i sidste ende mit ansvar at sikre, at du bliver orienteret rettidigt, og jeg beklager meget departementets fejl i denne sag," skriver Thomas Ahrenkiel i en orientering, som landede på ministerens bord mandag sammen med redegørelsen. 

Læs også

Læste ikke mail
Thomas Ahrenkiel kunne have opdaget sagen for en måned siden – hvis han havde givet sig tid til at læse den mail om sagen, som koncernstyringsdirektøren sendte til ham 4. november. Men det gjorde han ikke, fremgår det af redegørelsen.

Når departementschefen ikke reagerede på mailen, så mener Trine Bramsen, at koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen mere aktivt burde have opsøgt departementschefen og gjort ham opmærksom på sagen, som ministeriet har kendt til siden april, hvor man har de første møder med Rigsrevisionen.

"Det er ikke okay, at man ikke læser sine mails. Man kan så stille det spørgsmål, når der er tale om så alvorlig en sag, om ikke den ansvarlige direktør bør gå til departementschefen og sige, at det er væsentligt, at vi får vendt denne her sag, selvom der er mange andre vigtige ting lige nu. Det vil jeg mene," siger Trine Bramsen.

Orienteret ved sin tiltrædelse
Thomas Ahrenkiel skriver i orienteringen, at Trine Bramsen burde have været orienteret om sagen i forbindelse med sin tiltrædelse som forsvarsminister i juni, ligesom tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) burde have været orienteret, allerede da Rigsrevisionen i april 2019 første gang orienterede Forsvarsministeriet om, at der var modtaget en henvendelse fra en whistleblower.

9. august meddeler Rigsrevisionen ministeriet i et såkaldt åbningsbrev, at man indleder en officiel undersøgelse af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. I brevet skriver Rigsrevisionen, at man forventer at offentliggøre sin beretning om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse den 6. december. Først halvandet døgn før offentliggørelsen 6. december bliver forsvarsministeren orienteret om sagen.

Thomas Ahrenkiel oplister seks konkrete anledninger i september, oktober og november, hvor det havde været på sin plads at orientere ministeren.

Undersøgelser og samråd
Forsvarsminister Trine Bramsen ville tirsdag ikke afvise, at sagen kan få yderligere konsekvenser. Hun mødtes tirsdag aften med forsvarsordførerne fra Folketingets partier for at inddrage dem i tilrettelæggelsen af to eksterne undersøgelser om sagen.

Torsdag skal hun desuden i samråd om sagen i Folketingets forsvarsudvalg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00