Debat

DF: Eksperterne har givet bolden op til uddannelsesdebat

DEBAT: Det er nu, vi skal diskutere alle facetter af eksperternes råd. Jeg har blandt andet brug for at få afklaret, hvordan anbefalingerne sikrer lige kvalitet i tilbuddene landet over, skriver Marlene Harpsøe.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marlene Harpsøe (DF)
Erhvervsuddannelsesordfører for Dansk Folkeparti

220 sider inkl. bilag fylder den rapport, som ekspertgruppen for bedre veje til ungdomsuddannelse har offentliggjort.

Det er et stort og flot stykke arbejde. Jeg vil gerne sige gruppen en stor tak for det arbejde, som de har lagt i anbefalingerne. Som politiker har jeg ventet meget spændt på ekspertgruppens anbefalinger. De 220 sider har i den grad været ventetiden værd. 

Vi kender problemstillingen. Alt for mange unge tabes på gulvet og kommer hverken i uddannelse eller beskæftigelse. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Jeg forventede at få anbefalinger, der ville kræve, at vi gjorde noget drastisk, og at vi politisk måtte vise mod. Jeg har fået det, jeg forventede. Jeg regnede med, at der skulle mere end et par småjusteringer til.

Vores hensigter har været gode, men vi har desværre fået skabt et bureaukratisk monster, der har forvirret en gruppe af unge, som i forvejen ikke havde det så nemt. Vi har skabt et vildnis, som selv vi politikere har svært ved at forstå sammenhængen i.

Kommunerne er tættest på de unge og kender dem både fra sundhedsplejen, børnehaven og skolen. 

Marlene Harpsøe
Erhvervsuddannelsesordfører for Dansk Folkeparti

Opgør med tunnelsyn
Ekspertgruppen peger blandt andet på at samle hele det uddannelsesforberedende område i en kommunal ungeindsats. I mine øjne er det helt rigtigt set, at der er brug for at give kommunerne et større ansvar og incitament til at sikre, at de unge får en uddannelse eller kommer i beskæftigelse.

Kommunerne er tættest på de unge og kender dem både fra sundhedsplejen, børnehaven og skolen. 

Men hvis en kommunal ungeindsats – som ekspertgruppen foreslår – skal lykkes, er det i mine øjne afgørende, at kommunerne samtidig arbejder målrettet på et opgør med det tunnelsyn, der vanskeliggør en indsats, hvor man har det hele menneske i centrum.

De fleste i den målgruppe, som anbefalingerne omhandler, er unge mennesker, der har brug for en helhedsorienteret indsats. Indsatsen må ikke blive for tilfældig.

Roser til beskæftigelsesindsats 
Ekspertgruppen peger også på en ny målsætning om, at 90 procent af de unge skal have en ungdomsuddannelse og 10 procent være i beskæftigelse. Denne anerkendelse af beskæftigelsen som et middel til uddannelse er prisværdig.

Det er ikke alle, for hvem uddannelsesvejen er den rigtige. De fleste tager en ungdomsuddannelse først, og det håber jeg fortsat, at flertallet vil gøre, da uddannelse gør én mere modstandsdygtig over for ledighed.

Men samtidig er der stadig en gruppe, som lærer bedst og finder motivationen i arbejdet. Ekspertgruppen foreslår, at man udarbejder en metode til at måle erhvervskompetencen. Det kan medvirke til at højne den status, som det at have et arbejde og være selvforsørgende helt naturligt bør have. 

Tid til debat
Det næste stykke tid, mener jeg, vi bør bruge på at diskutere ekspertgruppens anbefalinger, så vi får belyst alle facetter. Et meget vigtigt stykke arbejde ligger foran os.

Jeg har blandt andet selv brug for at få afklaret, hvordan anbefalingerne sikrer, at tilbuddenes kvalitet ikke bliver afhængig af ens postnummer.

Men overordnet set, er det mit håb, at ekspertgruppens arbejde vil medvirke til, at vi politikere tager de afgørende skridt mod det indlysende; at forenkle strukturen på det uddannelsesforberedende område og nedbryde silotænkningen, der i dag udgør en barriere for de unge.

Dokumentation

Fakta om ekspertudvalget
Ekspertudvalget om bedre veje til en ungdomsuddannelse blev nedsat sidste år af tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Formålet var at kulegrave hele uddannelsesområdet for de tusinder af unge, der ikke går direkte fra folkeskole til gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. Et område, som har været præget af hele 25 reformer siden år 2000. 

Udvalget har blandt andet set på, hvordan kvaliteten af tilbuddene i overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelse kan blive højere. Eksperterne har også kigget på, hvordan vi sikrer bedre ansvarsfordeling og incitamentsstrukturer omkring de unges uddannelsesforløb, hvor der i dag eksempelvis ikke er garanti for samarbejde om den enkelte elev mellem kommune og uddannelsesinstitutioner.

Læs alle ekspertudvalgets 47 anbefalinger her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

0:000:00