DF og S vil ligestille små udkantsgymnasier

YDEROMRÅDER: Udkantstilskuddet til de små almene gymnasier er højere end til de små erhvervsgymnasier. "Uforståelig forskelsbehandling," siger DF og S.  

Otte millioner kroner. Så meget vil det koste at ligestille de små erhvervsgymnasier i yderområderne med de små almene gymnasier i yderområderne. 
Otte millioner kroner. Så meget vil det koste at ligestille de små erhvervsgymnasier i yderområderne med de små almene gymnasier i yderområderne. Foto: Lars Rasborg Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Omprioriteringsbidraget fortsætter med at skære to procent om året i vores budgetter.

Carsten Hogrefe
Rektor, Det Blå Gymnasium
Fakta
Ekstra penge til skoler i yderområderne 
Udkantstaxametret på almene gymnasier dækker både det forhold, at det kan være nødvendigt at køre hold med få elever, men også det forhold, at små skoler har nogle nødvendige administrative og praktiske grundfunktioner, som udgør en meget høj omkostning udregnet pr. elev. Derfor tildeles udkantstaxametret til almene gymnasier med under 430 årselever.


På erhvervsskoler tildeles udkantstilskud ikke per elev men per udbud. 

De små erhvervsgymnasier (Handelsgymnasiet Vestfyn, Tønder Handelsskole, Erhvervsgymnasiet Grindsted, Varde handelsskole og Handelsgymnasium og Vejen Business College) med under 430 elever ønsker at få tildelt udkantstilskud efter samme model som de små almene gymnasier. Det vil ifølge deres egne beregninger, der er godkendt af Undervisningsministeriet, koste cirka otte millioner om året. 


Kilde: Oplæg til foretræde for Undervisningsudvalget

Hvis Det Blå Gymnasium på Vestfyn ved Glamsbjerg havde været et alment gymnasium og ikke et erhvervsgymnasium, havde dets udkantstilskud været 1,3 millioner kroner højere, end det i dag er tilfældet.

Det viser beregninger, der er godkendt af Undervisningsministeriet. 

Det samme mønster gør sig gældende på de små erhvervsgymnasier i Tønder, Vejen, Varde og Grindsted.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00