DF: Skoleledelser skal kunne fyre lærere

FOLKESKOLE: Skoleledere skal have magt til at fyre og hyre lærere, mener Dansk Folkeparti. Lærerne og Socialdemokraterne afviser.
Lasse Lange

Hvis vi skal have styr på skolerne, skal skolelederne være ledere. I dag ligger magten ofte i forvaltningen og i de faglige miljøer, hos tillidsrepræsentanter, hos lærerforeningen og så videre. Det gør, at det er et tungt og langsommeligt system.

Alex Ahrendtsen
Børne- og undervisningsordfører for Dansk Folkeparti
Skoleledere skal kunne fyre dårlige lærere.

Det foreslår Dansk Folkeparti som optakt til efterårets forhandlinger om en reform af folkeskolen.

"Skolerne skal simpelthen kunne skille sig af med de dårlige lærere," siger Alex Ahrendtsen, børne- og undervisningsordfører for Dansk Folkeparti, til Altinget | Uddannelse.

Som det er i dag, har skolelederne i mange tilfælde kun mulighed for at indtille lærere til afskedigelse, mens den endelige beslutning træffes på det lokale rådhus. Det skyldes, at det er forvaltningen på rådhuset, der afholder udgifter til lærerfyringer, som kan være beskostelige affærer.

Når skoleledelserne ikke har magt til at hyre og fyre, er de ikke egentlige ledelser, men bare inspektører, mener Alex Ahrendtsen. Og det er et problem.

"Hvis vi skal have styr på skolerne, skal skolelederne være ledere. I dag ligger magten ofte i forvaltningen og i de faglige miljøer, hos tillidsrepræsentanter, hos lærerforeningen og så videre. Det gør, at det er et tungt og langsommeligt system," siger Alex Ahrendtsen.

Lærerne afviser
Som det er i dag, er det især dyrt at skille sig af med tjenestemandsansatte lærere, der udgør omkring en femtedel af Danmarks 56.000 folkeskolelærere. Tjenestemandsansættelse var normal praksis indtil 1993, mens man i dag overenskomstansætter lærere. Da det er billigere at fyre en overenskomstansat lærer, har skoleledelserne mange steder friere rammer til at afskedige dem.

Socialdemokraternes børne- og uddannelsesordfører, Troels Ravn, kan dog ikke se problemet og afviser derfor forslaget fra Alex Ahrendtsen.

"Skoleledelserne har de kompetencer, der skal til. Det er kun fornuftigt, at man tager kommunen ind over, så man sikrer sig, at det foregår på en fornuftig måde og på et ordentligt grundlag," siger Troels Ravn, der ikke kan genkende problematikken fra sine 11 år som skoleinspektør på Gesten Skole i Vejen Kommune

Heller ikke hos lærerne får Alex Ahrendtsen og Dansk Folkeparti opbakning.

"Der er ikke behov for ændringer. Det er kommunen, der hænger på udgiften, så det er fornuftigt, at det er kommunen, der tager beslutningen. Det sker jo på indstilling fra skoleledelsen, og jeg har ikke hørt om, at en skoleledelse er blevet underkendt af kommunen, hvis ledelsen havde en god grund til at fyre en lærer," siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle.

Læs hele interviewet med Alex Ahrendtsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

0:000:00