DF trækker omstridt pagt om migration ind i forhandlinger om finansloven

MIGRATION: Dansk Folkeparti vil have regeringen til i sidste øjeblik at droppe planerne om at skrive under på en FN-pagt om migration. Den sætter spørgsmålstegn ved hele den stramme udlændingepolitik, mener Martin Henriksen (DF), selvom jurister og regeringen siger, at pagten ikke rokker ved danske regler.

DF har hevet den omstridte Marrakech-erklæring ind i forhandlingerne om næste års finanslov, selvom jurister siger, at den ikke vil ændre på dansk udlændingelovgivning. "Nu skal man jo ikke klappe hælene sammen, hver gang
der er en jurist, der åbner munden," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).
DF har hevet den omstridte Marrakech-erklæring ind i forhandlingerne om næste års finanslov, selvom jurister siger, at den ikke vil ændre på dansk udlændingelovgivning. "Nu skal man jo ikke klappe hælene sammen, hver gang der er en jurist, der åbner munden," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Om to uger skriver Danmark under på en FN-pagt om, at europæiske og afrikanske lande skal samarbejde om at begrænse den illegale migration over Middelhavet. Men i praksis vil den føre til flere indvandrere til Vesten og Danmark, mener Dansk Folkeparti.

Derfor har partiet nu taget sagen med ind i forhandlingerne om næste års finanslov. DF vil have regeringen til at aflyse planerne om at skrive under på den såkaldte Marrakech-erklæring i december.

"Efter vores opfattelse sætter det her spørgsmålstegn ved hele den stramme udlændingepolitik, regeringen har ført sammen med DF siden 2015. Det er tudetosset, at vi på den ene side sidder ved finanslovsforhandlingerne og drøfter udlændingestramninger og hjemsendelser. Og ved siden af kører der et internationalt spor, hvor regeringen er ved at forpligte sig på en tekst, som alt andet lige trækker i en anden retning," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Ikke et hovedkrav
Han understreger, at Dansk Folkepartis hovedkrav ved de igangværende finanslovsforhandlinger fortsat er at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland.

Der er ikke et eneste komma i dansk lovgivning eller regler, der skal ændres på baggrund af den aftale

Kristian Jensen (V)
Finansminister

"Men vi har også andre ting, vi tager med. Og der skal ikke være nogen tvivl om, at vores klare anbefaling til regeringen er, at den ikke skriver under på den erklæring," siger Martin Henriksen.

Debatten om FN-pagten er blusset op i flere lande her kort før, landene skal skrive under på den. Flere EU-lande – Østrig, Ungarn, Tjekkiet, Polen og Estland – har meldt ud, at de vil stemme imod erklæringen, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl dedikerede forleden sit ugebrev til at opfordre den danske regering til at følge trop. 

Det er tudetosset, at vi på den ene side sidder ved finanslovsforhandlingerne og drøfter udlændingestramninger og hjemsendelser. Og ved siden af kører der et internationalt spor, hvor regeringen er ved at forpligte sig på en tekst, som alt andet lige trækker i en anden retning

Martin Henriksen (DF)
Udlændingeordfører

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har flere gange slået fast, at pagten ikke er juridisk bindende, og at den derfor ikke vil ændre noget ved den danske udlændingepolitik. 

Kristian Jensen: Det ændrer ikke regeringens linje
Efter finanslovsforhandlingerne mandag eftermiddag stod finansminister Kristian Jensen (V) også fast på, at regeringen vil underskrive aftalen.

"Det er et spørgsmål, DF har rejst ad flere omgange, men det ændrer ikke på regeringens holdning," sagde han.

"Regeringens linje er klar: Vi synes, det er vigtigt med en aftale om, at landene, hvor migranter kommer fra, forpligter sig til at tage deres statsborgere tilbage," forklarede finansministeren.

Han gentog budskabet om, at aftalen ikke ændrer ved dansk praksis.

"Der er ikke et eneste komma i dansk lovgivning eller regler, der skal ændres på baggrund af den aftale. Til gengæld får vi en stærkere tekst om, at landene er forpligtet til at tage deres egne statsborgere tilbage," sagde Kristian Jensen.

DF: Erklæringen vil forpligte os til multikulturelle aktiviteter
Martin Henriksen, hvad er problemet med den erklæring – juristerne siger jo, at den ikke ændrer ved den stramme udlændingepolitik?

"Jo jo, men nu skal man jo ikke klappe hælene sammen, hver gang der er en jurist, der åbner munden. Hvis vi gjorde det i Dansk Folkeparti, så var der godt nok mange stramninger, der ikke var blevet lavet," siger DF-ordføreren.

Martin Henriksen anerkender dog, at erklæringen ikke er såkaldt juridisk forpligtende – altså at den ikke har direkte virkning på dansk lov.

"Det er jo rigtigt nok. Men den er jo politisk forpligtende, og ordet commit fremgår også en del gange. Jeg ved godt, at regeringen bliver ved med at sige, at den ikke betyder noget, og derfor kan man bare skrive under, men det er jo en meget mærkværdig måde at argumentere på, for selvfølgelig betyder den noget," siger han.

Han nævner, at erklæringen er "meget detaljeret" om bestemte forhold i de lande, der tilslutter sig den.

"Den taler om, hvilke opholdsregler der bør være i de enkelte lande, og den taler om, at man skal fremme multikulturelle aktiviteter ved sportsbegivenheder, og om, at man ikke må støtte medier, der fremmer intolerance. Det er virkelig noget rod, og det sætter spørgsmålstegn ved den stramme linje på udlændingepolitikken," siger Martin Henriksen.

"Danmark er dukse"
DF-ordføreren forudser også, at embedsværket vil arbejde efter erklæringen i praksis.

"Man må vel antage, at embedsmændene rundt omkring i kommuner, regioner og ministerier stille og roligt begynder at indarbejde det her, når de skal lave anbefalinger til ministre og til landspolitikere," siger Martin Henriksen.

Hvorfor skulle de gøre det, hvis den ikke er juridisk bindende?

"Danmark er meget dukse, og når vi skriver under på noget, er det ikke helt unormalt, at det begynder at fylde meget i det politiske på Christiansborg."

Så siger du vel nærmest, at du tror ikke på, hvad regeringen siger? Den siger, at pagten ikke kommer til at få nogen betydning for udlændingepolitikken.

"Nej. Jeg siger bare, at en gang imellem er det lidt svært at forstå, hvad regeringen siger. Og nogle gange bliver man i tvivl om, hvorvidt regeringen selv tror på, hvad den siger. Og i det her tilfælde er der bare en lille tvivl, der sidder og nager hos mig. Og jo mere, man læser i den erklæring, og jo mere, man hører på debatten, desto større bliver den tvivl," siger Martin Henriksen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00