Debat

DI og LO kræver reel indflydelse på erhvervsakademierne

DEBAT: Det aftagende arbejdsmarked skal have reel indflydelse på erhvervsakademierne og deres uddannelser. Det mener Lars B. Goldschmidt, DI, og Ejner K. Holst, LO. De efterlyser mere samarbejde og bedre dialog med uddannelsesinstitutionerne.
Lars B. Goldschmidt, Direktør for DI
Lars B. Goldschmidt, Direktør for DIFoto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Lars B. Goldschmidt
Direktør, DI
Ejner K. Holst
Sekretær, Medlem af LO's hovedbestyrelse

OECD har 4. september 2012 offentliggjort en rapport med en række anbefalinger til Danmarks praksis-rettede videregående uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Anbefalingerne vedrører institutionsstruktur, forskningstilknytning, realkompetence samt lærerkvalifikationer og er et godt og konstruktivt bidrag til den danske debat om fremtiden for bl.a. erhvervsakademierne.

Det er glædeligt at se, at OECD fremhæver et tæt samspil mellem arbejdsmarkedets parter og institutionerne som afgørende for en velfungerende praksis-rettet videregående uddannelsessektor. Det samspil har DI og LO arbejdet intensivt på at skabe, blandt andet med handlingsplanen EA 2015, der har fået opbakning fra samtlige akademier og et bredt udsnit af arbejdsmarkedets parter.

Behov for langsigtet og stabilt samarbejde
Vi er enige med OECD i, at samarbejde med og opbakning fra det aftagende arbejdsmarked har afgørende betydning for uddannelsernes kvalitet og match med arbejdsmarkedets kvalifikationsbehov. Vi må dog konstatere, at det stadig er meget svært at få etableret et langsigtet og stabilt samarbejde med akademierne om for eksempel uddannelsesudbuddenes kvalitet og relevans.

På den baggrund finder vi, at OECD's vurdering af samarbejdet mellem erhvervsakademier og det aftagende arbejdsmarked er på grænsen til det idylliserende, da det aftagende arbejdsmarked for eksempel formelt slet ikke er repræsenteret i bestyrelserne, udgør et mindretal i de enkelte akademiers uddannelsesudvalg og samtidig ikke er systematisk inddraget i det løbende arbejde med indhold og kvalitet i de enkelte uddannelser.

Der er fortsat et stort potentiale for et tættere samarbejde mellem institutionerne og det aftagende arbejdsmarked - men der er et klart behov for konkret at sikre, at det aftagende arbejdsmarked får reel indflydelse på erhvervsakademier og deres uddannelser.

Lars B. Goldschmidt og Ejner K. Holst
DI og LO

Arbejdsmarkedet skal have reel indflydelse
Det kan - og skal - gøres bedre. Der er behov for at udbygge og strukturere dialogen med det aftagende arbejdsmarked om kvalifikationsbehov langt mere, end tilfældet er i dag, hvor der overvejende er tale om, at akademierne sender studerende ud i virksomheder på praktikophold.

Vi er overbeviste om, at der er behov for bæredygtige teknisk-merkantile videregående institutioner og uddannelser, som kan bidrage til fremtidig vækst ved at forsyne arbejdsmarkedet med velkvalificerede dimittender. Der er fortsat et stort potentiale for et tættere samarbejde mellem institutionerne og det aftagende arbejdsmarked - men der er et klart behov for konkret at sikre, at det aftagende arbejdsmarked får reel indflydelse på erhvervsakademier og deres uddannelser.

Bæredygtige erhvervsakademier
Udviklingen af denne tætte sammenhæng mellem uddannelser og arbejdsmarked vil bedst kunne ske inden for rammen af bæredygtige erhvervsakademier. Vi er derfor glade for OECD's anbefaling om ikke at gennemføre den planlagte overflytning af professionsbachelor-uddannelser fra erhvervsakademier til professionshøjskolerne.

I stedet bør et mindre antal erhvervsakademier, som foreslået af OECD, gøres til bæredygtige institutioner på professionshøjskole-niveau, der udbyder tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbachelor-uddannelser over hele landet.

Det er afgørende, at disse centrale dele af OECD's anbefalinger indgår i den videre vurdering af institutionernes og uddannelsernes fremtid. Vi hilser den nu udbudte evaluering af erhvervsakademierne velkommen og håber, at den, sammen med blandt andet OECD-anbefalingerne, kan afklare sektorens fremtid til næste forår og sikre den nødvendige udvikling af uddannelser og institutioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

Lars Goldschmidt

Næstformand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne, Næstformand Dansk Fjernvarmeforening, Formand for Horsens Fjernvarme
cand.polyt. (DTU 1981), ph.d. (DTU 1985), ph.d. (CBS 1993)

0:000:00