Debat

Efteruddannelse styrker vækst og konkurrenceevne

DEBAT: Danmark vil frem mod 2020 mangle faglærte og personer med en videregående uddannelse. Dette kompetencehul skal lukkes, og det kan kun ske ved at uddanne tusinder af faglærte op på videregående niveau, og ved at ufaglærte får en erhvervsuddannelse, skriver Kim Simonsen, formand for HK.
Foto: HK
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det, Danmark har behov for, kalder jeg "det dobbelte uddannelsesløft". Det betyder, at tusinder af faglærte skal uddannes op på videregående niveau. Og ufaglærte skal uddannes op til faglært niveau.

Kim Simonsen
Formand for HK og Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne
Fakta

Bland dig?
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Af Kim Simonsen
formand for HK

Den største politiske opgave de kommende år bliver at skabe vækst og varige arbejdspladser. Det kræver investeringer i infrastruktur, ny teknologi og ikke mindst i mennesker.

Desværre er Danmark ved at gå i stå. I slutningen af 1990'erne var vi det 5. rigeste land i verden, men nu er vi ved at blive kørt bagud. En årsag er, at danskernes uddannelsesniveau har stået i stampe de sidste 10 år.

Det er noget, der fremkalder panderynker hos mange danske virksomhedsledere. De er bekymrede over udsigten til, at de ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft nok.

Det er en bekymring, jeg deler. Når jeg kigger i krystalkuglen frem mod 2020, så ser jeg et Danmark, der kommer til at lide af massiv mangel på faglærte og ikke mindst personer med en videregående uddannelse.

Der vil omvendt stadig være mange, der til den tid ikke har en uddannelse. De vil være i fare for at blive ramt af ledighed på et arbejdsmarked, der kræver stadig højere kvalifikationer.

Lukke kompetencehullet
Nogen vil måske sige, at løsningen på det problem er at få flere unge til at tage en uddannelse. Det er også utrolig vigtigt, men det er ikke en løsning, der kan stå alene. Der er simpelthen ikke unge nok til at imødekomme den efterspørgsel, der vil være efter uddannet arbejdskraft. Desuden tager det mange år, før de unge er ude på arbejdsmarkedet.

Derfor kommer vi ikke uden om at satse massivt på at uddanne mange af dem, der allerede er på arbejdsmarkedet. Det er nødvendigt for at lukke kompetencehullet. Vi har ikke råd til at lade være, hvis velfærden skal sikres for de kommende generationer.

Med efteruddannelse kan man opnå flere gevinster på én gang: At sikre den enkelte bedre mod ledighed, at skaffe kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne og at styrke konkurrenceevnen.

Dobbelt uddannelsesløft
Det, Danmark har behov for, kalder jeg "det dobbelte uddannelsesløft". Det betyder, at tusinder af faglærte skal uddannes op på videregående niveau. Og ufaglærte skal uddannes op til faglært niveau.

S og SF har med Fair Løsning 2020 foreslået, at ufaglærte skal have mulighed for at tage en kompetencegivende uddannelse med godtgørelse svarende til højeste dagpengesats. Ordningen vil frem mod 2020 sikre et uddannelsesløft af 40.000 ufaglærte.

Det er godt og rigtigt set. Hvis tusinder af ufaglærte ikke skal ende i arbejdsløshedskøen, så er efteruddannelse den sikre vej frem.

Den langsigtede mangel på uddannet arbejdskraft kan dog ikke løses ved at alene at løfte én gruppe. De, der har en erhvervsuddannelse, skal også sikres bedre muligheder for at uddanne sig op på videregående niveau. Der er brug for et dobbelt uddannelsesløft - til gavn for vækst og konkurrenceevne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

0:000:00