Efteruddannelses-millioner blev aldrig brugt

LÆRER: Regeringen havde sat 230 millioner kroner af til efteruddannelse af lærere, men langt under halvdelen er brugt. Tomme ord fra regeringen, siger Socialdemokraterne.
Foto: Colourbox.com
Anders Heissel

Staten vil kun betale kursusgebyret, men de resterende tre fjerdedele skal betales af kommunen, og de er så presset, at de ikke kan, og så lader de være med at søge penge. Og så får vi ikke efteruddannet lærerne.

Christine Antorini
Uddannelsesordfører for Socialdemokraterne
Fakta

Så meget efteruddannelse er der kommet ud af 60 millioner kroner i årene 2007-2009:

Antal lærere på efteruddannelse i linjefagene natur/teknik, matematik og geografi/biologi: 1189

Antal lærere på på vejlederuddannelse i naturfag, matematik og engelsk: ca 330.

Antal lærere på vejlederuddannelse i læsning: ca. 770

Antal lærere på uddannelse i skoleledelse: ca. 607


Kilde: Undervisningsministeriet

For at styrke de danske skolelærere satte regeringen i 2006 i alt 230 millioner kroner af til efteruddannelse. Pengene skulle gå til blandt andet efteruddannelse i fagene natur og teknik og matematik, uddannelse af læsevejledere samt efteruddannelse af skoleledere.

Fra puljen - der løb fra 2007 til 2009 - kunne kommunerne søge 160 millioner kroner, men ifølge Undervisningsministeriet, der netop har gjort regnskabet op - er det kun brugt 60 millioner kroner. Udover de 160 millioner kroner var der sat 70 millioner kroner af til den statslige finansiering af taxameterudgifter til efteruddannelsesaktiviteten, og her er kun cirka 40 millioner kroner brugt.

Samlet set er der altså kun brugt omkring 100 millioner kroner ud af 230 millioner kroner, og de manglende brugte penge - og dermed de manglende efteruddannede lærere - er regeringen skyld, siger Christine Antorini, Socialdemokraternes uddannelsesordfører.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00