Elevrådsarbejde skal ikke længere tælle som pjæk

ELEVDEMOKRATI: Regeringen vil styrke elevdemokratiet på ungdomsuddannelserne. Derfor skal uddannelsesinstitutionerne forpligtes til at facilitere elevrådsarbejdet, der samtidig sidestilles med undervisning, så det ikke giver fravær.
Regeringen vil styrke elevdemokratiet på ungdomsuddannelserne.
Regeringen vil styrke elevdemokratiet på ungdomsuddannelserne.Foto: Colourbox
Lasse Lange

Fedt, mand. Det er på tide. Ministeren siger, at vi skal styrke elevdemokrati, og så nytter det selvfølgelig ikke noget, at man får fravær for at gå til møde.

Morten Ryom
Formand, Erhvervsskolernes Elev-Organisation
Elever, der engagerer sig i elevrådsarbejde på gymnasier og erhvervsskoler skal ikke længere noteres for pjæk, når de af og til går glip af undervisning på grund af elevsrådsmøder. Og så skal uddannelseinstitutionerne facilitere elevdemokratiet bedre. Det fremgår af en ny elevrådsbekendtgørelse fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), der bliver offentliggjort tirsdag.

"I regeringen er vi meget optaget af, at alle ungdomsuddannelserne skal have et velfungerende elevdemokrati, der inviterer til engagement og indflydelse, så eleverne reelt bliver inddraget og har medindflydelse på hverdagen på deres skole. Det kræver først og fremmest, at institutionerne sikrer sig, at eleverne reelt har kendskab til rammerne for elevrådsarbejdet og de mange muligheder for indflydelse," siger Christine Antorini.

Bekendtgørelsen følger op på regeringsgrundlaget fra sidste år.

"Uddannelser, som opdrager til demokrati, må også være demokratiske i hverdagen. Derfor skal børn og unge inddrages, i takt med at de bliver i stand til at tage stilling til beslutninger vedrørende den uddannelsesinstitution, som de går på. Eleverne skal opleve, at de har indflydelse, og at det nytter at engagere sig," står der i regeringsgrundlaget.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00