Debat

Enhedslisten: Giv børnene deres fritid tilbage

DEBAT: Enhedslistens Jakob Sølvhøj mener, at skoledagenes længde har for store konsekvenser for børn. Han minder om, at FN's børnekonvention forpligter deltagerstaterne til at anerkende barnets ret til hvile, leg og fritidsinteresser. 

Enhedslistens Jakob Sølvhøj vil give børnene deres fritid tilbage.
Enhedslistens Jakob Sølvhøj vil give børnene deres fritid tilbage.Foto: Steen Brogaard/ft.dk
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Sølvhøj
Folkeskole- og børneordfører for Enhedslisten

Utilfredsheden med de lange skoledage vokser. Det fremgår stadig tydeligere af den offentlige debat. Det blev markeret ved elevdemonstrationer for nylig, og det udtrykkes klart i en undersøgelse, der netop er offentliggjort af Skole og Forældre, hvor mere end halvdelen af de adspurgte forældre giver udtryk for, at de er utilfredse eller ligefrem meget utilfredse med skoledagenes længde.

Folkeskolereformens udvidelse af undervisningstiden var også på dagsordenen, da Forældrenes Landsforening og foreningen Folkeskoleforældre i denne uge holdt konference på Christiansborg under overskriften ”Børns fritid under folkeskolereformen”. Kritikken af de lange skoledage blandt de fremmødte var massiv. Efter debatten at dømme dels fordi der mangler tiltro til, at de lange dage gør skolen bedre – vel tværtimod – og dels fordi de har betydet så kraftigt et indgreb i børnenes frie tid.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Fritid ikke overflødig luksus
Der er al mulig grund til at forholde sig kritisk til det syn på børns fritid, der tilsyneladende præger en del af de politikere, der stædigt holder fast i folkeskolereformen.

Man skal være mere end almindeligt politisk tonedøv for ikke at høre det massive ønske om at ændre folkeskolereformen. Lyt nu til børn, forældre, lærere og pædagogiske medarbejdere. Drop de lange skoledage, og giv børnene fritiden tilbage.

Jakob Sølvhøj
Folkeskole- og børneordfører for Enhedslisten

Det er næsten, som om børns fritid betragtes som en lidt overflødig luksus eller i det mindste noget, der er så meget af, at det er problemfrit at beskære den. Synspunktet holder ikke. Det er vigtigt at holde fast i, at fritiden har en værdi i sig selv og har en afgørende betydning for børns udvikling.  Det er her, der leges, eksperimenteres, og verdenen bliver udforsket, og det er ikke mindst her, der skabes de tætte venskaber, der er så afgørende for at sikre børn en god barndom.

Det er også værd at minde om, at Danmark jo har tiltrådt FN's børnekonvention, hvor det i artikel 31 hedder, at ”deltagerstaterne anerkender barnets ret til hvile og fritid, til at lege og dyrke fritidsinteresser, som er passende for barnets alder, og til frit at deltage i det kulturelle og kunstneriske liv.”

Konsekvenser for fritidsordninger
Folkeskolereformen har også haft alvorlige konsekvenser for fritidsordninger i hele landet. Indtil reformen var fritidsordningerne en fælles ramme om næsten alle de mindste børns fritid efter skolen, men det har gennem det sidste halvanden års tid ændret sig for tusindvis af børn. De er blevet meldt ud. Formentlig fordi flere og flere forældre mener, at der ikke er nogen rimelig sammenhæng mellem fritidsordningernes meget korte åbningstid og den tårnhøje forældrebetaling.

Det store flertal af de mindste børn tilbringer stadig en stor del af deres fritid i en SFO eller et fritidshjem, men stadig flere forældre melder deres børn ud. Det er en skidt udvikling, at de lange skoledage og den høje forældrebetaling på den måde splitter børnefællesskaberne op.

Fritiden tilbage til børnene
Erkendelsen af, at der er for brug at ændre på skolereformen, vokser, men det haster, hvis vi skal dæmme skaderne ind. Det er på høje tid at give kommunerne fuld frihed til at afkorte skoledagen. Vel at mærke på betingelse af, at ressourcerne bliver i undervisningen og bruges til bedre forberedelsestid til lærerne og flere timer med to lærere eller en lærer og en pædagogisk medarbejder i klassen. Så vi kan erstatte kvantitet med bedre kvalitet i undervisningen.

Derudover skal der tilføres kommunerne penge, så åbningstiden i fritidsordningerne – og i klubberne for de lidt større børn – kan genetableres til niveauet før reformen. Man skal være mere end almindeligt politisk tonedøv for ikke at høre det massive ønske om at ændre folkeskolereformen. Lyt nu til børn, forældre, lærere og pædagogiske medarbejdere. Drop de lange skoledage, og giv børnene fritiden tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00