Erhvervsskoler frygter færre elever med nye kvoter

KONSEKVENS: Ny dimensionering af en række erhvervsuddannelser medfører reelt en adgangsbegrænsning, og skolerne frygter nu, at afviste unge helt vil opgive at tage en erhvervsuddannelse.

Erhvervsskolerne frygter, at elever helt vil opgive en erhvervsuddannelse, hvis de støder på adgangsbegrænsning på en af de dimensionerede uddannelser.
Erhvervsskolerne frygter, at elever helt vil opgive en erhvervsuddannelse, hvis de støder på adgangsbegrænsning på en af de dimensionerede uddannelser.
Erik Bjørn Møller

Hvis man får at vide, at man ikke kan blive frisør, så er det jo ikke sikkert, at man så siger ja tak til at blive smed.

Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne
Fakta
Med den fastlagte beregningsmodel vil følgende uddannelser i dag dimensioneres uden kvote - hvilket betyder, at en elev kun kan starte på grundforløb 2, hvis eleven har en praktikplads inden:
* Autolakerer
* Beklædningshåndværker
* Bygningsmaler
* Ernæringsassistent
* Laboratorietandtekniker
* Mediegrafiker
* Skiltetekniker
* Skov- og naturtekniker

Følgende uddannelser vil i dag blive dimensioneret med kvote - så et vist antal elever kan starte på grundforløb 2 uden at have en praktikplads først:
* Anlægsgartner
* Cykel- og motorcykelmekaniker
* Dyrepasser
* Eventkoordinator
* Murer
* Produktør
* Tandklinikassistent.



Kilde: Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Trepartsaftalens ambitioner om at skabe op til 10.000 nye praktikpladser kan komme til at spænde ben for regeringens mål om at få langt flere unge ind på en erhvervsuddannelse, fordi ny adgangsbegrænsning på flere af uddannelserne vil få flere unge til at søge helt uden om erhvervsskolerne.

En anden konsekvens af adgangsbegrænsningen er, at der nu rokkes ved den uddannelsesgaranti, der ellers blev givet med erhvervsuddannelsesreformen, og som skulle bidrage til, at elever og forældre skulle se erhvervsuddannelserne som sikre og attraktive uddannelsesvalg.

Sådan lyder det fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, der nu over for undervisningsminister Merete Riisager (LA) og Folketingets undervisningsordførere påpeger, at der er en ”betydelig risiko” for, at trepartsaftalens dimensionering af en række erhvervsuddannelser kan komme til at virke ”kontraproduktivt” i forhold til målsætningen om, at 30 procent af de unge i 2025 skal gå på en erhvervsuddannelse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00